Vijfde ‘Georges Dheedene Wedstrijd’ gaat toch door: “We willen amateurkunstenaars perspectief bieden”

Redactie KW

Goed nieuws voor de cultuurliefhebber: de vijfde editie van de Georges Dheedene Wedstrijd voor Beeldende Kunst zal in 2021 plaats vinden zoals gepland. “De wedstrijd geeft heel wat amateurkunstenaars weer wat perspectief in deze donkere tijden en we willen onze lustrumeditie niet overslaan”, zegt organisator Willy Nachtergaele.

De Georges Dheedene Wedstrijd voor Beeldende Kunst heeft tweejaarlijks plaats sinds 2013 en richt zich tot de betere amateurkunstenaars van Oost- en West-Vlaanderen. “Al mochten we in het verleden ook al deelnemers verwelkomen uit Antwerpen, Brussel en de vorige editie kwam er zelfs iemand uit Limburg,” zegt organisator Willy Nachtergaele trots. “Er nemen telkens rond de 60 kunstenaars deel, die elk één of twee werken rond een centraal thema indienen. Dit jaar is het thema ‘Water’. Voor het thema vertrekken we altijd vanuit het werk van Georges Dheedene. Hij schilderde vaak de Leie op alle mogelijke manieren, in alle seizoenen en lichtinvallen. Bovendien staat het thema ‘Water’ open voor zowel de moderne als de meer klassieke kunstenaars.”

“De inschrijvingen lopen tot we 100 ingediende werken hebben. Die stellen we samen tentoon in het Firtelhof tijdens het Firtelweekend begin oktober. De vorige editie van de tentoonstelling lokte meer dan 1.500 bezoekers. Naast de tentoonstelling is er ook een prijsuitreiking, waarin de jury de drie beste werken kiest. De eerste prijs is de prijs van de Georges Dheedene Stichting ter waarde van 1.000 euro, de tweede prijs is die van de gemeente Zulte voor 750 euro en de winnaar van de publieksprijs mag een werk van Georges Dheedene zelf mee naar huis nemen.”

Lustrumeditie

Even leek het erop dat de wedstrijd zou zwichten onder de coronadruk, maar na veel overleg besloot de organisatie toch door te zetten. “In de eerste plaats omdat we de amateurkunstenaars weer wat perspectief willen bieden. Veel van onze deelnemers wachtten af of de wedstrijd zou doorgaan. Het is ook onze lustrumeditie en we wilden de continuïteit van de biënnale niet verbreken. Al weet je maar nooit.”

“De beslissing om deze editie niet af te gelasten hebben we een tweetal maanden geleden genomen. Toen gingen de vaccinaties nog snel en werden er al straffe uitspraken gedaan over ‘het rijk van de vrijheid’. Nu is men al minder optimistisch en is er sprake van maatregelen, ook na de vaccinaties. De expo komt er zeker. Zelfs in het slechtste geval kunnen we dit gemakkelijk regelen met een beperkt aantal bezoekers op afspraak. Ook voor de prijsuitreiking ga ik ervan uit dat dit zal kunnen doorgaan, maar dit is wel een avond waar 350 man bij elkaar zit, met een receptie achteraf.

Honger naar cultuur

“Ik merk dat de honger naar cultuur groot is. Naast schilderen hou ik ook van toneel en dans. Ik had wekelijks wel iets te doen maar we staan met z’n allen al een jaar droog. Vorig jaar vond het Festival van Vlaanderen nog plaats, zij het onder moeilijke omstandigheden en strenge maatregelen, maar de dankbaarheid van de mensen is daarom des te groter. We hopen dat de mensen in oktober dan ook dubbel en dik van onze wedstrijd kunnen genieten. Wij zullen klaar moeten staan om ons aan te passen aan eventuele maatregelen.”

(JF)

De inschrijvingen lopen tot 31 juli of tot er 100 werken ingeschreven zijn. Al twintig mensen schreven zich in. Het inschrijvingsformulier is te vinden op www.kunstschilderdheedene.be/inschrijvingsformulier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.