Vierde publicatie van Onno van Gelder Jr. is samenwerking met kunstenares Hilde Orye

Auteur Onno van Gelder Jr. en de Bredense kunstenares Hilde Orye slaan de handen in elkaar.© JRO
Auteur Onno van Gelder Jr. en de Bredense kunstenares Hilde Orye slaan de handen in elkaar.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oostends auteur Onno van Gelder Jr. werkte voor zijn nieuwste publicatie ‘Escapades’ samen met de Bredense kunstenares Hilde Orye die de illustraties en de cover voor haar rekening nam. “Het boek vertelt vier verhalen waarbij liefde de rode draad vormt doorheen elk verhaal.”

Onno van Gelder Jr. speelde verschillende rollen in televisieseries en is actief als regisseur in de toneelwereld. Als auteur is de man ondertussen aan zijn vierde publicatie toe na de bundel kortverhalen ‘Passages’ in 2018, de novelle ‘Meneertje Wiegel’ in 2019 en de kortnovelle ‘Brief van Leonie’ in datzelfde jaar.

“’Escapades’ bundelt vier verschillende verhalen, waarbij liefde de rode draad vomt”, vertelt Onno. “Ondanks ik eigenlijk over vrolijke dingen wou schrijven, heb ik tijdens het neerpennen van de verhalen toch gemerkt dat liefde niet altijd even vrolijk is. Het ene verhaal heeft een triestig kantje waarbij een oude man terugblikt op een oude jeugdliefde. Daarnaast vertelt een verrassend verhaal over een carrièrevrouw die plots beslist om een spannend weekendje te beleven. Een ander verhaal gaat dan weer over een auteur die terugdenkt aan bepaalde gebeurtenissen tijdens zijn jeugdjaren en er is tot slot de verliefdheid van een ouder koppel. Dat gaat dan vooral over de tederheid van hun eeuwige liefde.”

Het idee voor het boek ontstond tijdens de voorbije coronaperiode. “Ik zag op mijn tafel een notebook liggen met een mooie zachte pastelkleur met veel bloemen”, gaat Onno verder. “De coronaperiode is een erg neerslachtige periode geweest. Toen ik het notebook zag liggen associeerde ik die bloemen met liefde. Ik wist meteen dat liefde de rode draad zou zijn in mijn nieuwste publicatie. Het plan was gesmeed en zo ontstond ‘Escapades’. Er was weinig werk bij het toneel en zag de ideale kans om aan het boek te werken.”

Botanisch kunstenares

Voor het ontwerp van de cover en de illustraties binnenin het boek werkte de Oostendse auteur samen met de Bredense botanisch kunstenares Hilde Orye. “Als kind groeide ik op tussen de bloemen en de planten van papa’s boomkwekerij”, vertelt ze. “Niets was zo leuk om verbonden te zijn met de natuur door met blote voeten op ons veld te lopen en ’s avonds onder de dikke eik naar de ondergaande zon te kijken en weg te dromen. Met mijn kunst heb ik maar één doel: de wereld een stukje mooier maken.”

Hilde zorgde niet alleen voor het beeld op de cover, maar tekende ook de acht illustraties binnenin. Van Gelder Jr. leerde Hilde kennen via de hashtag illustratie. “Eigenlijk tikte ik gewoon de hashtag in Instagram in”, lacht Onno. “Zo kwam ik op de Instagrampagina van Hilde terecht. Toevallig woont ze ook nog eens vlakbij. Ik had geen idee, maar het maakt het des te leuker.”

Het boek telt 135 pagina’s en kost 19.50 euro. Het is te verkrijgen via Onno of Hilde, maar ook te bestellen via Uitgeverij Ambilicious. Het zal ook te koop zijn in de verschillende boekhandels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier