Vier kunstenaars stellen hun werk voor tijdens Buren bij kunstenaars

In de Kerkstraat stelden André Vanhee, Delphine Vantornhout en Martina Denys hun werk tentoon in het oude gemeentehuis. © BRU
Redactie KW

Geïnteresseerden in kunst konden zondag hun hart ophalen in Kuurne bij een viertal kunstenaars. In ‘t Goed Ter Plaetse III’ gelegen op het marktplein van Kuurne konden kunstliefhebbers terecht in het atelier van Monique Van de Kerkhove. Even verder op in de Kerkstraat stelden Delphine Vantornhout, Martina Denys en plaatselijke kunstenaar André Vanhee hun werk tentoon in het oude gemeentehuis.

Monique Van de Kerkhove (84) groeide op in Zwevegem, maar woont al ettelijke jaren in Kuurne. De kunstenares debuteerde in 1977 en is een leerlinge van Marthe De Spiegeleir. Bloemen zijn haar voornaamste inspiratiebron, al heeft de kunstenares ook werken over de zee. Ook ezels waren in het verleden reeds een inspiratiebron voor haar.

De kunstenares mocht al diverse prijzen in ontvangst nemen. Zo won ze onder meer in 1985 de ‘Coupe des Beaux Arts’ in Parijs. Even verderop in het oud gemeentehuis gelegen in de Kerkstraat was het werk te bewonderen van Delphine Vantornhout, Martina Denys en André Vanhee. Delphine Vantornhout woont in Bissegem, maar exposeert graag haar werk op vraag van plaatselijk kunstenaar André Vanhee tijdens Buren bij kunstenaars in Kuurne. De kunstenares maakt onder meer schilderijen en werkt met pastelkrijt, olieverf en acrylverf.

Autodidact

“In mijn werk zitten vooral de emoties verwerkt die ik op het moment van uitvoering ervaar”, vertelt de 28-jarige kunstenares. “Ik zou mezelf omschrijven als een autodidact. Reeds heel vroeg merkte ik dat ik mijn emoties kwijt raakte in tekeningen en hoe meer ik dat deed hoe beter het resultaat werd! Als mama van drie is het soms niet evident om mijn geliefkoosde vrijetijdsbesteding te beoefenen. Pas als mijn drie kinderen in bed liggen, kan ik echt aan de slag.” Op de tentoonstelling waren onder meer kleine werkjes van haar terug te vinden over eenzame vogels maar eveneens ook over ‘zottigheid’. Daarnaast maakte Delphine Vantornhout van Buren bij kunstenaars gebruik om een kinderboek voor te stellen van de hand van Raf Guetens uit Ranst, waarvoor zij de illustraties maakte.

Kunstenares Martina Denys (68) uit Deerlijk was eveneens van de partij in het gewezen gemeentehuis. Ook zij is een kennis van André gezien ze samen lid waren van de Sint-Lucasgilde. Martina die 25 jaar terug het beeldhouwen ontdekte, stelde haar keramiek en beeldhouwwerken tentoon.

Meermaals in de prijzen

Voor kunstenaar André Vanhee (71) was het dan weer een thuismatch. Voor zijn deelname aan Buren bij kunstenaars ging hij op zoek naar twee collega’s om samen mee te exposeren. Daarbij werd gezocht naar drie totaal verschillende genres. “Olieverf, moderne schilderijen en beelden spreken mij het meest aan”, vertelt André. “Ik ontdekte op vrij jonge leeftijd reeds mijn tekentalent. Ik schat dat ik ongeveer vijf jaar oud was. In de jaren 80 ging ik ook aan de slag met olieverf. Mijn werk was te zien op heel wat tentoonstellingen. Daarnaast viel ik ook meermaals in de prijzen op nationale- en internationale wedstrijden. Na een sabbatperiode waarin kunst op een laag pitje kwam te staan door werkomstandigheden, nam ik de draad opnieuw op. Drie jaar terug, toen ik 68 werd en met pensioen ging, werd ik opnieuw geprikkeld door de kunstmicrobe. Ook nu ben ik vooral bezig met olieverf, maar de voorbije zes maanden ben ik ook potloodtekeningen beginnen maken terwijl de olieverf aan het drogen is.” Buren bij kunstenaars kon heel wat kunstliefhebbers boeien. Alle deelnemende kunstenaars in Kuurne kijken dan ook met veel plezier terug op de afgelopen editie. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier