Veilinghuis veilt 74 werken van Roger Raveel op honderdste geboortedag

Recent vond nog een retrospective van Roger Raveel plaats in Brussel. © DIRK WAEM BELGA
Redactie KW

Bij Vavato in Sint-Niklaas start op 15 juli een bijzondere onlineveiling van in totaal 120 kunstwerken waaronder 74 werken van Roger Raveel (1921-2013). Het onlineveilingplatform werkt hiervoor samen met de kunstgalerij Svenson Art als opdrachtgever. Op 15 juli, de startdag van de veiling, zou Roger Raveel dan precies 100 jaar geworden zijn.

Vavato organiseert al meer dan twee jaar op maandbasis een onlineveiling voor kunstgalerij Svenson Art. Het veilingshuis zag zowel de online bezoekers, bieders als kopers stijgen. De samenwerking beleeft nu een nieuw hoogtepunt met de bijzondere kunstveiling vanaf half juli. Vooral de 74 werken van Roger Raveel die online te koop zijn, trekken wellicht de aandacht van kunstliefhebbers en verzamelaars.

Magisch gebaar

De werken van Raveel zijn de voorbije jaren enorm populair geworden. En gezien de stijgende waarde van de kunstwerken houden de meeste eigenaars er goed aan vast. Dit zorgt ervoor dat er maar weinig aanbod is, wat deze kunstveiling met 74 werken nog unieker maakt.

Onder de aangeboden werken van Raveel bevindt zich onder meer de unieke ets ‘Magisch gebaar’ waarvan slechts twee exemplaren bekend zijn. Een ander opvallend grafisch werk uit de veiling is de kleurenlithografie ‘Man met rode waterslang’.

Het is een vroeg werk dat veel typische elementen van de kunstenaar bevat. In de jaren 80 maakte Raveel verscheidene houtsneden. Hij bewees dit met enkele parels, zoals ‘De redenaar’, dat ook geveild wordt. Een ander werk uit het aanbod is ‘Bevierkante hand’, een zeldzame linosnede uit 1980.

“Wat wij merken is dat de digitalisering door de coronacrisis nog werd versneld”, aldus Fons Tooten van Vavato. “Sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar zien wij een piek in de onlineveilingen. Meer en meer mensen gaan ook beleggen of investeren in kunst.”

De onlinekunstveiling van Vavato met onder meer de 74 werken van Roger Raveel start op 15 juli om 10 uur en eindigt op 25 juli om 20 uur.

Donderdag 22 juli van 17.30 tot 19.30 uur kan een beperkt publiek in Antwerpen de kunstwerken bezichtigen. Per tijdslot van een kwartier worden slechts 5 mensen toegelaten. Hiervoor aanmelden is noodzakelijk via https://doodle.com/poll/frdf3x3qffh7gqmp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier