Van enge trap tot speelse jungle: “Kinderen huilden, we moesten iets doen”

© TP
Redactie KW

Kinderen en hun ouders moesten vroeger een donkere enge trap nemen vanuit de betonnen ondergrondse parking richting de Ieperse bib of academie. Dankzij het werk van meer dan honderd kunstleerlingen worden voorbijgangers voortaan ondergedompeld in een jungle vol exotische dieren en vogels.

“Mijn dochter begint te huilen, wanneer we vanuit de ondergrondse parking naar de bib wandelen. Kan die ruimte niet wat leuker?” Het gaat om openbare ruimte, dus richtte deze moeder zich tot cultuurschepen Valentijn Despeghel (Vooruit), die investeert in kunst in publieke ruimte. Getuige de kunstige zitbank bij de Hommelhofstraat en streetart achteraan het cultuurcentrum en op het basketbalplein van het Zaalhof.

“Mensen komen zelf met voorstellen voor meer kunst, sfeer en beleving op openbare plaatsen, een teken dat men de recente projecten waardeert”, aldus Despeghel.

Bang

De oplossing voor de “akelige” parking en trappen onder de bib lag voor de hand: dé Academie, aan de overkant van de bib. “Die ruimtes oogden donker en grijs, helemaal niet aanlokkelijk voor kinderen. Sommigen waren bang, omdat het even donker blijft vooraleer de bewegingssensor van de verlichting geactiveerd wordt. We hadden het idee om er een aangename jungle van te maken, met beeld en geluid”, zegt Greet Carlé, leerkracht in dé Academie. “Meer dan honderd leerlingen van 12 tot 18 jaar werkten hieraan mee, gespreid over twee schooljaar.”

Marlies (14) was een van hen. “We schilderden grote panelen helemaal wit, en tekenden daarop schetsen van een jungle met allerlei dieren. Daarna begonnen we deze te schilderen met acrylverf, want het is de bedoeling dat ons werk blijft. Wanneer ik erdoor loop, word ik meteen vrolijk: de jungle is speels en vol fantasie.”

Trots

“Ik ben trots op het mooie eindresultaat”, zegt ook Quinten (13), die meeschilderde. “Opdrachtjes bleven wel eens in de klas hangen, maar dit is te zien op een openbare plek. Fantastisch.”

Boven de beschilderde panelen hangen geknutselde vogels, weerklinkt gefluit en is gekabbel van water te horen. De traphal is jungle, maar de betonnen wand van de ondergrondse parking werd een rood getint tapijt, dankzij een muurtekening van de leerlingen tekenkunst.

“De reacties zijn super positief”, besluiten de blije initiatiefnemers.

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.