Unieke groepstentoonstelling in Villa Vandenbussche

Antony Hudek (directeur MDD) en Richard Venlet (kunstenaar en cocurator expo) aan een kunstwerk van Didier Vermeiren.©Wouter Meeus foto WME
Antony Hudek (directeur MDD) en Richard Venlet (kunstenaar en cocurator expo) aan een kunstwerk van Didier Vermeiren.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Van zondag 9 mei tot zondag 20 juni vormt Villa Vandenbussche, dat zich in de Kerkebosstraat bevindt, het decor voor de groepstentoonstelling ‘After all, a collection is only human’. Dit is een presentatie die wordt gedragen door Museum Dhondt-Dhaenens.

Tijdens deze tentoonstelling ‘After all, a collection is only human’ krijgen de bezoekers de kans om werken te bezichtigen uit vijf Vlaamse privécollecties die niet eerder samen te zien zijn geweest. De keuze om dit te doen in Villa Vandenbussche is volgens Antony Hudek, die voorzitter is van het MDD, niet ver te zoeken.

“Het huis staat te koop, maar wij mochten het tijdelijk in gebruik nemen”, aldus Antony. “Belangrijker naar het waarom hier is omdat het een resonantie vertoont met MDD’s eigen architectuur van Erik Van Biervliet uit 1967. De Villa Vandenbussche werd twee jaar later gebouwd en vertoont opvallende gelijkenissen, maar ook aanzienlijke verschillen doordat het als woonhuis gebouwd werd. Het heeft echter een ruimtelijkheid en elegantie die uitermate geschikt is om kunst te tonen, zelfs hedendaagse kunst.”

Geklasseerd monument

“Het is ook een ideale locatie, omdat het in 2008 als monument werd geklasseerd en wij met MDD kunst, architectuur en erfgoed willen koppelen zoals we dit ook doen met de Woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem, waar nu een tentoonstelling loopt van hedendaags kunstenaar Cally Spooner. In Villa Vandenbussche worden werken van onder meer René Daniëls, Lieve D’hondt, Richard Venlet en nog zo veel meer samengebracht op één plaats.”

Unieke rijkdom

Wie de tentoonstelling wil bezoeken, kan alvast zijn plaats online reserveren. “Sinds de eerste lockdown zijn mensen al gewoon geraakt aan het online reserveren, dus vanuit het oogpunt van het publiek was de tentoonstelling niet veel anders dan wat we al meer dan een jaar deden. Doordat ook de samenwerking met de diverse partijen heel positief is verlopen, heeft dit geen extra administratieve problemen gegeven dan wat we bij normale tentoonstellingen ondervinden”, aldus de directeur van MDD.

Wanneer Museum Dhondt-Dhaenens straks zal spreken over een geslaagde tentoonstelling, daar hoeft Antony Hudek niet lang over na te denken. “Als we helpen de aandacht te vestigen op de buitengewone rijkdom van het modernistisch architecturale erfgoed in Vlaanderen en op de niet minder unieke rijkdom van particuliere kunstverzamelingen in de regio. En wanneer de bruikleengevers van de tentoonstellingen tevreden zijn en de familie Vandenbussche vindt dat we de integriteit van hun huis hebben gerespecteerd. Tot slot als ook de bezoekers tevreden de tentoonstelling verlaten en iets bijzonders hebben kunnen ervaren, dan zijn wij als organisatie heel tevreden”, zegt Antony.

De tentoonstelling is gecureerd in samenwerking met kunstenaar Richard Venlet, in het kader van zijn permanente dialoog met het museum en gerealiseerd met dank aan Kristof Welleman en Frederic Rozier van ArchitectenWoning en de familie Vandenbussche. De directeur van MDD benadrukt alvast heel dankbaar te zijn. “Hartelijk dank aan de particuliere kunstverzamelaars en de kunstenaars die deze tentoonstelling hebben mogelijk gemaakt, zonder hen hadden we dit nooit kunnen realiseren.” (KeMa)

Reserveren kan via www.eventbrite.be/e/tickets-after-all-a-collection-is-only-human-151949004563

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier