Track & Trace Fotofestival Kortrijk kreeg zo’n 58.000 bezoekers

Nieuwe streetart siert drie verborgen locaties.© JVGK
Nieuwe streetart siert drie verborgen locaties.© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Internationale Track & Trace Fotofestival Kortrijk sloot zondagavond 25 april af. Het festival telde in een tijdspanne van zes weken 58.000 bezoekers: 25.000 op buitenlocaties en 33.000 op de locaties binnen. “Een schot in de roos”, zegt een tevreden schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Zes weken lang dompelde Fotofestival Track & Trace de bezoekers onder in een bad vol verhalen en foto’s van nationale en internationale fotografen, op vier locaties en in de publieke ruimte. Daarnaast toonden 45 lokale amateurfotografen de ziel van Kortrijk.

Binnen- en buitenactiviteiten

Track & Trace bevatte een waaier aan binnen- en buitenactiviteiten in en langs een parcours van Abdijkaai en de Leieboorden tot Begijnhofpark, Paardenstallen/BuBox, Museum Texture en Museum 1302 met solo- en groepstentoonstellingen, een audioparcours, InstaWalls, geïnspireerd door hedendaagse fotografie en een Virtual Reality traject rond erfgoed.

Track & Trace zette ook sterk in op lokaal talent. Het festival koppelde leden van Kortrijkse fotoclubs en -verenigingen aan elf Kortrijkse welzijnsorganisaties, die voor en achter de schermen lieten kijken. Zoals onder meer De Stroate, een vereniging ter bevordering van de hiphopcultuur, sociaal-artistiek gezelschap de Unie der Zorgelozen, Wit.h en sociaal restaurant De Vork.

Visueel spoor door binnenstad

Hoofdcurator Lize Rubens en curatoren Dieter Van Caneghem en Lieven Lefere: “Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”© JVGK
Hoofdcurator Lize Rubens en curatoren Dieter Van Caneghem en Lieven Lefere: “Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”© JVGK

“De foto’s die dat opleverde, trokken een visueel spoor door de binnenstad. We zochten originele en samenhangende reeksen van hedendaagse fotografen, die een verhaal vertellen met de werkelijkheid als uitgangspunt.”

“De vele binnen- en buitenlocaties in de stad, soms verrassende en onbekende pareltjes, werden verbonden door die reeks foto’s. Waar woorden soms tekortschieten, kunnen beelden verhalen brengen en banden smeden. We zijn bijzonder opgetogen met het aantal bezoekers. Dit is zeker voor herhaling vatbaar”, zeggen hoofdcurator Lize Rubens en curatoren Dieter Van Caneghem en Lieven Lefere, die het project gestalte gaven.

Kandidaat culturele hoofdstad van Europa

 © JVGK
© JVGK

Het was de allereerste keer dat Stad Kortrijk zich toonde als kandidaat voor culturele hoofdstad van Europa in 2030. “Een schot in de roos”, zegt een tevreden schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier