Tentoonstelling in uitvaartcentrum Leiekant in Marke

Vlnr. Nadine Lavaert, Colette Planckaert, Randy Couckuit, kunstenaar Johan Tahon, Annouk Westerling en kunstenaar Stefan Peters. © (Foto EDB)
Redactie KW

Op zondag 3 oktober is een tentoonstelling in uitvaartcentrum Leikant in de Rekkemsestraat 83 in Marke geopend. Deze loopt tot 14 november en is op afspraak te bezoeken. Gedurende deze tijd zijn er ook tal van events waar de tentoonstelling ook te bezoeken is.

“Het is uniek in België dat er een tentoonstelling loopt in een uitvaartcentrum”, begint Annouk Westerling van uitvaartplanner Sereni. “Wij geloven erin dat kunst ook troost kan bieden aan de mensen die in rouw zijn en zelfs een aanknopingspunt kan zijn om een dialoog te starten.”

Sereni zal verspreid over enkele jaren een reeks tentoonstellingen onder de naam ‘Nirvana’ organiseren in verschillende locaties van Sereni, met beeldend kunstenaar Johan Tahon, waar Johan telkens een andere kunstenaar uitnodigt om aan te vullen met werken die passen binnen het thema. Voor de tentoonstelling in Marke koos Johan voor schilder Stefan Peters die bevreemdende landschappen schildert.

Toegankelijk

“We zitten in een evolutie van kerkelijke uitvaarten naar aula’s,” stelt Randy Couckuit van begrafenissen Planckaert/Sereni. “In de kerken staan beelden die troost bieden, maar veel aula’s zijn kaal. We moeten kunst die mensen zelf een invulling kunnen geven ook integreren in onze uitvaartcentra.” Randy kreeg in uitvaartcentrum Leiekant al veel positieve reacties omdat er nu kunst in geïntegreerd wordt. “Velen vinden de drempel om een museum binnen te stappen groter dan in ons uitvaartcentrum. Deze namiddag kwamen verschillende mensen uit Marke hier eens binnen. Het is toegankelijk!” Randy is alvast tevreden voor dit mooie concept dat samen met Sereni en de kunstenaars gerealiseerd wordt.

Eigen interpretatie

Bij Sereni wil men het kunstproject ‘Nirvana’ nog meer gronding geven. “Een uitvaartcentrum is niet enkel een plaats waar je komt voor een uitvaart maar het kan ook een plaats zijn voor rouwzorg. We moeten rouw en verlies een plaats geven in onze samenleving en een uitvaartcentrum kan ook een plaats zijn om elkaar te ontmoeten.”

“Het is de eerste keer dat er in België een tentoonstelling loopt in een uitvaartcentrum. In Nederland zijn er al tentoonstellingen, maar die zijn dan meer rond het thema ‘rouw’. Wij zoeken eerder naar thema’s om een manier te vinden om troost te bieden. De interpretatie van de kunst willen we open laten. Het is belangrijk om ook bij een uitvaart te blijven hopen. Iedereen gaat bij een overlijden op zijn eigen manier met verdriet om. Een beeld of een schilderij kan al een aanknoping zijn om connectie met elkaar te hebben, maar iedereen behoudt zijn eigen interpretatie. Het kan ook een houvast zijn, want kunst kan echt wel troost bieden aan mensen.” Het was bij Sereni belangrijk om de juiste kunst te vinden. “Niet elk beeld straalt een bepaalde emotie uit. Die emoties in beelden zijn een sterkte van Johan Tahon. Zijn werken zijn een meerwaarde en passen hier enorm goed. Het concept ‘Nirvana’ vinden wij perfect.

De tentoonstelling is te bezichtigen op afspraak bij Begrafenissen Planckaert/Sereni op 056 22 29 53. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier