Tegengestelde wereld van Nick Ervinck in Brugse Jeruzalemdomein

Nick Ervinck herinnert ons eraan dat alles altijd in beweging is. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Nick Ervinck herinnert ons eraan dat alles altijd in beweging is. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Dat hedendaagse kunst gedijt in middeleeuwse gebouwen bewijst Nick Ervinck. In het Jeruzalemdomein presenteert hij zijn tentoonstelling Oxymoron , een titel die de lading dekt want de expo verbindt tegenstrijdige werelden.

“We leven in een wereld vol tegenstellingen”, aldus Nick Ervinck, die woont en werkt in Lichtervelde. “De mens is in staat tot het beste en het slechtste. Hij of zij is een vat vol tegenstellingen. Denk maar aan de verheerlijking van de individuele vrijheid terwijl de controle op onze bewegingen, gezondheidsgegevens, consumptiegewoonten en vele andere zaken nooit zo groot was.”

Het begrip “tegenstelling” is alom tegenwoordig op de tentoonstelling Oxymoron. Aan de hand van een dertigtal keramische werken die hij voor het eerst tentoonstelt, creëert de kunstenaar tegenstrijdige werelden; fictief of reëel, schitterend of monsterlijk. De onzekerheid en spanning die in zijn werken naar voren komen, zijn zowel tragisch als hoopvol. Ervinck herinnert ons eraan dat alle evenwicht inherent instabiel is en dat alles altijd in beweging is. Een bijzonder geslaagde tegenstelling is het werk Garzgriolejif , een combinatie van polyester, hout en metaal, dat in de Jeruzalemkapel tijdelijk de plaats inneemt van het praalgraf van Anselm Adornes dat momenteel wordt gerestaureerd.

(CW)

Oxymoron loopt tot 25 september in het Adornesdomein, Peperstraat 3 in Brugge. Maandag tot zaterdag van 10 tot 17 uur. Info: www.adornes.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier