Tattoo-artiest debuteert met graphic novel én solotentoonstelling: Dromerig, melancholisch en poëtisch

(gf)
Redactie KW

De Roeselaarse tattoo-artiest Dagmar Verfaillie (40) stelt op zaterdag 11 en zondag 12 december niet alleen zijn artwork tentoon, maar debuteert daarnaast ook met zijn graphic novel ‘Het Lange Wachten’. In al zijn kunstwerken staat een dromerige, melancholische en poëtische sfeer centraal.

Al zestien jaar is Dagmar Verfaillie (40) tattoo-artiest en al meer dan tien jaar is hij zaakvoerder van Arthouse The Liner in Roeselare. Toen hij in het begin van zijn carrière tussen Roeselare en Gent pendelde, kreeg hij het idee om een graphic novel te maken. Regelmatig creëerde hij schetsen voor korte stripverhalen en op een gegeven moment begon hij zelfs aan een album.

“Alle pagina’s waren in grote lijn geschetst en lagen klaar op mijn bureau”, vertelt Dagmar. “Ik heb er echter al die jaren niets meer mee gedaan. Ik heb altijd wel met het idee gespeeld om een eigen striproman uit te brengen, maar doordat ik toen op andere projecten en op mijn werk als tattoo-artiest gefocust was, bleven het verhaal en de schetsen gewoon liggen.”

Het ideale moment

Toen Dagmar zijn studio vorig jaar echter verplicht moest sluiten door de coronamaatregelen, besloot hij dat het toen het ideale moment was om zijn graphic novel Het Lange Wachten verder te bewerken en te vervolledigen, om hem uiteindelijk met de buitenwereld te delen. “Het was veel meer werk dan ik ooit had gedacht”, zegt hij. “Ik had nooit kunnen inschatten dat een graphic novel maken gigantisch veel tijd en werk in beslag neemt. Nu het eindresultaat er eindelijk is, geeft me dit enorm veel voldoening.”

Over de inhoud van Het Lange Wachten wil Dagmar nog niet veel verklappen, maar de lezers kunnen in ieder geval al een diepzinnig en melancholisch kunstwerk verwachten. De beeldroman brengt namelijk ernstige thema’s aan bod zoals omgaan met de dood en de liefde. Ook het zoeken naar rust en eenvoud vormt een belangrijk aspect en er wordt aangetoond hoe die momenten de kracht bevatten om een mensenleven voorgoed te veranderen.

“In het begin van het verhaal brengt het hoofdpersonage een ziekenhuisbezoek aan haar opa. Dat bezoek krijgt een onverwachte wending en resulteert in een openhartig gesprek over de liefde van zijn leven, die hij ooit verloor. Het is een poëtisch en zacht verhaal met een dromerige sfeer. Die elementen zijn ook vaak in mijn artwork en tattoos te vinden.”

“De personages en het verhaal zijn deels gebaseerd op mijn eigen leven en op het verhaal van mijn opa, maar dan verrijkt met de nodige fantasie. Ook de leefwereld van het hoofdpersonage is geïnspireerd door mijn omgeving. Zo zal de lezer onder andere het oud kerkhof in Roeselare herkennen, café Sint-Georges en de kerk van Ardooie.”

Personages en verhaal zijn deels gebaseerd op mijn eigen leven

Uiteraard zijn de gedetailleerde tekeningen en de harmonische inkleuring ook van zijn hand. Elk beeld is gedetailleerd en verfijnd en het kleurenpalet is levendig en tegelijkertijd sober. “Mijn doel was om doorheen het hele verhaal een authentieke, eerlijke sfeer te scheppen en de lezer helemaal mee te nemen in die beleving. Zowel contextueel, emotioneel alsook visueel was het een hele uitdaging om het plaatje te doen kloppen en de lezer als het ware binnen te trekken in het verhaal. De tekeningen en teksten dienden elkaar te omarmen en versterken.”

Dagboek

Hoewel Het Lange Wachten een open einde heeft, omschrijft Dagmar zijn graphic novel als een one-shot. Dat wil zeggen dat er geen vervolg op het verhaal komt. “Ik ben geen fan van afgebakende verhalen. Ik vind het interessanter wanneer je een kleine inkijk in iemands leven krijgt en een deeltje van een personage leert kennen. De rest kan je er dan zelf bij fantaseren.”

Ook al komt er geen vervolgverhaal, Dagmar is wel van plan om nog meer verhalen te schrijven en dan het liefst nog persoonlijker. Zo speelt hij al met het idee om een ‘dagboek van een tatoeëerder’” uit te werken.

Het Lange Wachten wordt uitgegeven bij uitgeverij Lijnwerk en zal voor het eerst verkrijgbaar zijn tijdens het weekend van 11 en 12 december in Arthouse The Liner. Tijdens dat weekend vindt er ook een expositie plaats, waar Dagmar al zijn artwork tentoonstelt. Dit is zijn eerste solotentoonstelling, waar hij een uitgebreide collectie aan het publiek zal laten zien. Niet alleen de bekende poëtische figuren op doek met art-nouveau-invloeden zal je kunnen bekijken, maar ook unieke ingelijste potloodtekeningen en originele schetsen.

Aan de hand van tekeningen en prints van de graphic novel, zal de bezoeker bovendien het hele ontstaansproces van Het Lange Wachten te zien krijgen: van de eerste schetsen tot het eindproduct. In de kunstwerken zijn vooral invloeden uit de architectuur, art-nouveau en jugendstil te bespeuren. Enkele van zijn nieuwste canvassen op linnen zijn dan weer geïnspireerd door de neoclassicistische beeldhouwkunst.

Vintage portretten

Een heel opmerkelijk fenomeen in de tentoonstelling vormt het ruime aanbod aan vintage portretten, die Dagmar nieuw leven inblaast door ze te voorzien van tattoos en sieraden.

“Al heel lang ben ik gefascineerd door verlaten objecten zoals oude portretfoto’s die je kan vinden in kringloopwinkels. Die stralen zoveel kracht uit. Ik vind het schrijnend om te zien hoe die ingekaderde foto’s van mensen om de een of andere reden in tweedehandswinkels worden achtergelaten. Ooit is hij of zij een geliefd persoon voor iemand geweest. Bij die foto’s verzin ik spontaan een verhaal en vervolgens versier ik hen met tattoos en sieraden. Het resultaat is gedurfd: sommigen krijgen er een volledig nieuwe status door, anderen zien er dan weer crimineel uit. Op het moment dat ik enkele van die eerste werken online plaatste, waren ze meteen uitverkocht. Ondertussen heb ik een mooie collectie van deze portretten gemaakt en zullen ze voor de eerste keer te bezichtigen zijn tijdens deze expositie.”

Tentoonstelling Dagmar V. en de release van de graphic novel Het Lange Wachten op 11 en 12 december in Arthouse The Liner. Handelsstraat 76 in Roeselare. Het Lange Wachten is vanaf 11 december te verkrijgen via www.theliner.be en in de Vlaamse stripspeciaalzaken. (SM)

Info: www.theliner.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier