https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Streetart van kunstenaar Roa verdwijnt straks onder sloophamer

Dit beeld verdwijnt straks voorgoed uit het straatbeeld.© ML
Dit beeld verdwijnt straks voorgoed uit het straatbeeld.© ML
Redactie KW

Met de bouw van een nieuw woonproject Zephyr verdwijnt het topwerk van Roa uit allereerste editie van The Crystal Ship (TCS).

Ver weg van alle mediabelangstelling zette de Gentse streetartkunstenaar zijn piramidaal gestapelde knaagdieren in zwartgrijze tinten in een paar dagen op de vale zijgevel op de hoek van de Hof- en de Platformstraat. Tot vandaag is deze monumentale mural uit 2016 een trekpleister voor streetartfanaten.

“We zijn vorig jaar al op de hoogte gebracht van het bouwproject door de promotor. ’t Is jammer, maar helaas! Het vergankelijke karakter is nu eenmaal eigen aan alle streetartkunst”, zegt curator Björn van Poucke.

Roa is een van onze meest internationaal geapprecieerde artiesten met werken in zowat alle wereldsteden van Puerto Rico tot Nieuw-Zeeland. “Zelf kreeg hij veel reacties op dit werk en beschouwt hij het zelf als één van zijn beste realisaties in ons land”, aldus Van Poucke.

Verweer is niet mogelijk. “Voor alle interventies sluiten wij een opstalovereenkomst met de eigenaars van de huizen die een gevel ter beschikking hebben. Wat betekent dat de eigenaar zijn gevel kosteloos verhuurt aan ons in ruil voor het aangebrachte kunstwerk dat 3 jaar op de gevel moet blijven staan. De kunstenaar zelf behoudt altijd het intellectuele eigendomsrecht, zeg maar copyright over zijn creatie.”

Maar de curator maakt zich sterk dat zijn vriend Roa in een van de volgende edities van TCS weer anoniem en mediaschuw in Oostende zal opduiken met nieuw werk.

Roa’s werk is dus nog een paar maanden in het straatbeeld te zien. Daarna resten enkel de vele foto’s.

Ook de interventie op een belendende gevel van de Spanjaard Isaac Cordal, een burgermannetje op zijn balkon zal straks moeten wijken maar die uitvoering valt nog te redden.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten