Stad tevreden over organisatie van Kunstenfestival: “Evenveel bezoekers als inwoners in Watou”

Curatoren Chantal Pattyn, Benedicte Goesaert (vooraan), Peter Verhelst en schepen Loes Vandromme blikken tevreden terug. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Het stadsbestuur staat deze zomer voor het eerst in voor de organisatie van het Kunstenfestival Watou. Tot op heden mocht men al meer dan 15.000 bezoekers verwelkomen.

Deze zomer vindt de veertigste editie van het Kunstenfestival Watou plaats, georganiseerd door de stad Poperinge met het curatorentrio Benedicte Goesaert, Chantal Pattyn en Peter Verhelst. Watou 2021 is gestart op 3 juli en loopt nog tot en met 5 september. Het Kunstenfestival mocht na de eerste week van augustus al 15.000 bezoekers verwelkomen. De stad Poperinge is tevreden met de opkomst en verwacht de kaap van 20.000 bezoekers te overschrijden.

“Als curatoren van het Kunstenfestival Watou zijn we zeer erkentelijk voor de grote belangstelling van zowel pers als bezoekers”, vertelt curator Chantal Pattyn. Ook Poperings schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V) beaamt dat. “Toen vorig jaar duidelijk werd dat het Kunstenfestival Watou een nieuwe organisator zocht, namen we met de stad de handschoen op, zodat wat jarenlang opgebouwd werd, niet zomaar verloren zou gaan. We stelden ons doel op 20.000 bezoekers: voor elke inwoner een bezoeker. Het ziet ernaar uit dat we dat doel halen en dat we dankzij het nieuwe parcours, met drie grotere locaties op afstand, onze bezoekers ook kunnen spreiden.”

Laboratorium

Parallel met het Kunstenfestival loopt ook Patchwork. Onder het curatorschap van Koen Vanmechelen onderzoeken kunstenaars hoe de editie van 2022 eruit zou kunnen zien. Deze week slaan vijftien kunstenaars uit binnen- en buitenland letterlijk en figuurlijk hun tenten op in Watou. “Patchwork is een open uitnodiging, een onderzoeksproject, een laboratorium”, aldus Koen Vanmechelen.

De open call om deel te nemen aan Patchwork was een succes. Maar liefst 136 dossiers werden ingediend. Een internationale jury selecteerde 30 kunstenaars. Het deelnemersveld is heel divers: van fotograaf over performer tot urban designer en slam poëet. Zowel individuele kunstenaars als collectieven komen naar Watou. Op het voetbalplein naast oc De Bollaard in de Winnezelestraat verrees vanaf dinsdag een klein tentenkamp. De kunstenaars kwamen toe op 17 augustus en blijven minstens drie nachten. Bij de inwoners van het dorp is een warme oproep gelanceerd om langs te gaan bij de kunstenaars, om een babbeltje te slaan. De kunstenaars trekken ook zelf het dorp en het landschap in om inspiratie op te doen en bewoners te ontmoeten.

Box

In het najaar kunnen ze een project indienen voor de editie van 2022. Ook hier zal de internationale jury een selectie maken. Op het Marktplein van Watou staat de Patchwork-box. Zowel bezoekers, inwoners als kunstenaars kunnen er hun idee of suggestie achterlaten voor Watou 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier