Sociaal-artistiek project Tuin der Lusten viert tiende verjaardag: “We kunnen het verschil maken”

Kasper Verhelst: “De Tuin der Lusten zal straks versmelten met ons nieuwe mobiele cultuurcentrum.” (foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL STEFAAN BEEL
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Vrijdag 27 augustus vieren de oprichters en vrijwilligers samen met alle Roeselaarse sympathisanten van de Tuin der Lusten op het festivalterrein van Trax Festival het tienjarige bestaan. Creatieve duizendpoot Kasper Verhelst (35) en zijn gelijkgestemde zielen starten na deze jubileumeditie met een nagelnieuw ambitieus project: een mobiel cultuurcentrum.

Hun tien jaar baanbrekende sociaal-artistiek werk heeft bij heel wat Roeselarenaars een diepe indruk nagelaten. “De Tuin der Lusten is altijd een uitlaatklep geweest”, aldus Kasper Verhelst (35). Hij stond aan de wieg van dit project en doet al zeven jaar als coördinator zijn ding. “Toen ik nog deeltijds werkte bij het draadpoppentheater van mijn vader, kreeg ik de opdracht om dit concept uit te bouwen.”

De stad beoordeelde zijn werk positief waardoor het na drie jaar verankerd en opgeslorpt werd door De Spil. “Cultureel en sociaal bouwden we aan een uitgewerkt netwerk waar elke medewerker zichzelf ten volle kon uitleven. Vijf jaar na de oprichting maakten we deel uit van de participatieve kunstpraktijk in cultuurcentrum De Spil. Dit draaide rond het verbinden van mensen, rond verdieping in het leven en de verbeelding van de aanwezigen. Daarmee konden we maatschappelijk wel degelijk een verschil maken. Vooral de deelbaarheid maakte het een sterk geheel”, kijkt Kasper terug.

“Wij werken trouwens nog altijd niet met een raad van bestuur. De beslissingen werden genomen door de volksvergaderingen. Open vergaderingen waarbij toevallige aanwezigen ook meebeslisten over de volledige vorm of onderdelen van het festival. Alles werd en wordt vanuit de gelijkheid behandeld. Iedereen die aan tafel zit is evenwaardig en dat maakt het enorm onvoorspelbaar. Elke editie van de Tuin der Lusten was verschillend maar toch hadden we een herkenbare stijl. Tien edities, tien verschillende locaties en tien andere formules. Een stoet of een cultuurdorp. We hebben een parking en een oude site ingenomen. In 2018 stond er een gigantische circustent opgesteld. Het was ultradivers met een verscheidenheid aan medewerkers. Een hoogtepunt kan ik er niet meteen uitpikken”, bekent Kasper.

“Kleine edities blonken uit in hun charme en intimiteit. In 2013 was dit nog heel kleinschalig en intiem voor slechts vijftig mensen. De hartelijkheid was onvergetelijk. Maar de organisatie van 2019 met L’Homme Debout was een massaspektakel met een internationaal gezelschap. Dat laat natuurlijk ook een grote indruk na. Een jaar eerder was het heel professioneel aangepakt met circusgezelschap Collectif Maluné op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt, iets dat lokaal was en heel goed werkte. Een artiest die op skilatten langs een circustent naar beneden sjeest. Dat was echte gekheid. Waanzin om te zien.”

Jubileumeditie

“Wie het festival de Tuin der Lusten kent, denkt aan kleur, aan grote en kleine spektakels in een prachtig decor. Deze jubileumeditie wordt geen festival zoals we gewoon zijn. We hebben toch wel goed moeten nadenken onder welke format we tien jaar Tuin der Lusten wilden vieren. Ons project Animal Farm, dat we in het najaar samen met Cultuurkapel De Schaduw organiseren, is trouwens ook een jaartje opgeschoven. De combinatie van beide concepten maakte het heel intensief. Gelukkig hebben we Trax Festival als partner gevonden en mogen we hun infrastructuur, foodtrucks en logistiek gebruiken. Hierdoor kregen we de kans om toch nog op een groot podium in de stad te vieren.” Vrijdag staan Ertebrekers en De Dolfijntjes op het programma.

Deze jubileumeditie wordt geen festival zoals we gewoon zijn

“Twee fantastische bands waarbij we alle vrijwilligers en alle mensen die ooit meegewerkt hebben aan de Tuin der Lusten de kans willen geven mee te genieten zonder dat ze zelf verantwoordelijkheden hebben. Een avond aan niks denken, samen met iedereen in Roeselare uit de bol gaan. Op die manier hopen we die zware periode achter ons te laten. De setting is helemaal dezelfde als het Trax Festival. Er kunnen maximum 6.500 toeschouwers aanwezig zijn en je moet ook vooraf inschrijven. De twee bands kunnen tellen. Flip Kowlier, Jeffrey Jefferson en Peter Lesage van Ertebrekers zien zichzelf als een boysband voor veertigers en vijftigers. Het zijn muzikale kinderen van de jaren tachtig en dat hoor je aan hun voorliefde voor zwarte Amerikaanse funk en soul. Wim Opbrouck en Wim Willaert, frontmannen van De Dolfijntjes, brengen een waanzinnige freakshow, die het midden houdt tussen Willem Vermandere en het West-Vlaamse Daft Punk. Wouter Bossuyt alias Jazzavan, zorgt voor muziek voor, tussen en na de optredens.”

Mobiel cultuurcentrum

“Met De Spil blijven we onophoudelijk zoeken naar manieren om cultuur dichter bij de mensen te brengen. We hebben tien jaar Tuin der Lusten achter de rug. Je werkt een heel jaar aan meubilair, materiaal en producties en na dat weekend doofde dat wat uit. In plaats van stil te vallen tijdens de coronacrisis besloten we peper in ons gat te strooien.”

“Na de eerste golf huurden we een loods, installeerden een metaal- en houtatelier en onze technici en ontwerpers vlogen erin. Vandaag werken we samen met onze partners binnen en buiten de stad én met de steun van de Vlaamse Overheid aan een mobiele cultuurwerking. Een platform waar verenigingen, kunstenaars, organisaties, verloren wijken of pleinen, kunst kunnen creëren en beleven. De Tuin der Lusten zal versmelten met dit nieuwe mobiele cultuurcentrum. We hebben een hele grote investering gedaan in aanhangwagens en bouwden die om tot theater- en atelierwagens, tot foodtrucks. Dit wordt eigenlijk een soort karavaan die als totaalconcept in een wijk, een straat of op een plein kan toekomen. Zo hebben we heel onze festivalinfrastructuur mee en kunnen dan samen met de buurtbewoners en onze participanten werken aan feestelijke weekends. We investeerden zelfs in een smidse. Alles staat klaar. Alleen de frequentie en data zijn nog niet bepaald. Schrik dus niet als je de komende maanden een podiumwagen, een regiewagen of mobiele keuken in je buurt ziet landen. Tegen september 2022 zal ons cultuurcentrum op wieltjes staan om in vol ornaat uit te rijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier