Sculptuur van Conrad Willems twee jaar in tuin CC Scharpoord

Conrad Willems, directeur CC Scharpoord Pedro Oosterlynck en schepen van Cultuur Annie Vandenbussche.© DM
Conrad Willems, directeur CC Scharpoord Pedro Oosterlynck en schepen van Cultuur Annie Vandenbussche.© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Kunstenaar Conrad Willems heeft aan het Cultuurcentrum Knokke-Heist een kunstwerk in bruikleen gegeven dat in de tuin van Scharpoord is opgesteld.

In 2014 startte Conrad Willems met het creëren van een reeks architecturale beelden vervaardigd uit natuursteen. Ze kregen de naam Constructions.

Het zijn constructies opgebouwd uit losse gestapelde blokken. De vormen waarmee hij aan de slag gaat, zijn de vormen van de bekende, houten speelblokken ontwikkeld door de bekende pedagoog Friedrich Fröbel in de 19e eeuw. Vanuit een vrij spel met deze houten blokken ontstaat een constructie die later wordt uitgevoerd op grotere schaal en in een gekozen natuursteen.

Rode marmer

Voortbouwend op Constructions vervaardigde Conrad Willems in 2020 de sculptuur I. XI. XIV: een monumentaal beeldhouwwerk voor de internationale groepstentoonstelling ‘Hortus Conclusus’ in Bellinzona, Zwitserland. Deze sculptuur bestaat uit drie uitvergrote vormen uit Fröbels blokkenset en is vervaardigd in rode marmer. De drie elementen ogen massief voor de toeschouwer maar zijn dat niet. Ze werden opgebouwd uit marmeren plaatmateriaal dat onzichtbaar verlijmd is op een metalen structuur. Het Rouge Griotte marmer werd gewonnen uit de laatste actieve groeve voor rode marmer in België. I. XI. XIV werd gedurende één jaar in het publieke park in Bellinzola getoond. De volgende twee jaar mag het Cultuurcentrum Scharpoord pronken met het kunstwerk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.