Schilderij van Valentin Henneman is gerestaureerd en terug in Oostkamp

Het portret van de Brugse drukker Pieter Raoux uit 1892, van de hand van de Oostkampse/Brugse kunstenaar Valentin Henneman, werd in de inkomhal van het gemeentehuis opgehangen. © GST
Redactie KW

Het schilderij van Valentin Henneman is terug in Oostkamp en krijgt een prominente plaats in de inkomhal van het Oostkampse gemeentehuis.

Met een crowdfunding die startte begin mei, is de Heemkring Oostkamp erin geslaagd om de nodige 7.000 euro op te halen om het verloren gewaand schilderij, een portret van de Brugse drukker Pieter Raoux uit 1892 van de Oostkampse/Brugse kunstenaar Valentin Henneman, aan te kopen en te laten restaureren.

“Valentin Henneman was actief als portretschilder en landschapsschilder. Erg bijzonder is dat hij vanaf 1904 jaarlijks naar de VS trok om er in Maine tijdens de zomer les te geven aan een kunstenaarskolonie die hij hielp op te richten. In 1917 vestigde hij zich definitief in de Verenigde Staten waar hij in 1930 overleed”, weet Patrick Vanden Berghe te vertellen.

Veel meer details te zien

“Door de restauratie zijn nu ook veel meer details die niet meer te zien waren duidelijk geworden zoals dat Pieter Raoux poseert in een hoek van een kamer en niet voor een vlakke muur.” Dit schilderij is het derde werk van Valentin Henneman dat nu in het gemeentehuis hangt.”

Het schilderij werd in de inkomhal van het gemeentehuis opgehangen op 10 oktober in aanwezigheid van de leden van de Heemkundekring Oostkamp, het schepencollege, leden van Lions en crowdfunders. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier