Roeselaarse Lucas Van Robays toont zijnwerken in Galerie Blomme

Lucas Vanrobaeys stelt nog tot 31 oktober tentoon in Galerie Blomme. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Voor de tweede keer presenteert Lucas Van Robays zijn werk in zijn geboortestad. Tussen 21 en 31 oktober kunnen kunstliefhebbers ‘Dingen in olie op doek’ in Galerie Blomme komen bewonderen.

Met ‘directe eenvoud’ wil Lucas de bezoeker raken. “Een kunstenaar moet zichzelf in de eerste plaats bewijzen door een mix van creativiteit en technische kennis”, klinkt het bij deze getogen Roeselarenaar met een Klein Seminarie-verleden, die na een loopbaan als interieurarchitect zijn passie in penselen en olieverfschilderijen herontdekte.

“De eenvoudige liefde voor de dingen, voor het lichaam, het licht of de vorm, zijn een inspiratiebron om met heel dunne lagen verf te ontroeren. Bewust beïnvloed door de Vlaamse Meesters, zwoeg ik op hun kennis en kleurenpracht, en buig die om naar hedendaagse taferelen.”

Authenticiteit

Lucas z’n spectrum is eigenlijk heel breed. Een paar granaatappels weerkaatsen de zomer. Appels bekennen vorstschade of een angorageit kijkt je vragend aan. Zonder in de fotografische perfectie te vallen, creëert hij ragfijn laagje verf op laagje verf met de oude glaceertechniek.

“Blijven zoeken om van de authenticiteit van het ding naar het doek, met eigen interpretatie, in eenvoud te raken. Daar komt het voor mij eigenlijk op neer, want zo ontstaat een nieuw verhaal van zin geven en waarderen. Soms leg ik ook vluchtige realiteiten vast zoals het opspattend schuim van de zee. Ik portretteerde bijvoorbeeld een garnaalvisser die met ‘boerenpaardenkracht’ recht door zee trekt.” Toevallig kwam het overlijden van die visser, Johan, vorige week in de media.

“Om Bart Stouten te parafraseren in zijn boek over Proust en Beckett: Kunst moet warm zijn, kunst moet je omarmen, kunst is er niet om afstand te houden, maar om je zo dicht mogelijk bij jezelf te brengen.”

Er steekt ook humor in zijn werk. Bij It’s all-in the cloud now zie je gretig wolken grazende koeien die de toeschouwer verbazen door hun reële tastbaarheid.

“Van zeevondsten tot tafelservies. Vruchten, bloemen of inherente tijdloze voorwerpen. Ieder werk heeft zijn specifiek detail dat aanspreekt. Kunst is tegenwoordig big business geworden”, benadrukt Lucas. Na zijn drukke beroepsleven trok hij zich terug in de Dordogne.

Nieuwe mogelijkheden

“Indien ik daar niet was terechtgekomen, ging ik mij waarschijnlijk nooit zo passioneel op het schilderen hebben gestort. Ik blijf steeds zoeken naar nieuwe grensverleggende mogelijkheden binnen het vakmanschap. Binnen het kader van het doek een wereld maken die verder ziet maar de verbeelding ook aan de toeschouwer laat en zo een intenser beleving van enkel ‘olie op doek’ waar maakt. Iedereen die een ‘bad’ harmonie wil ervaren in deze verdelende tijden, is van harte welkom.” (Koen Kerkaert)

De werken van Lucas zijn in Galerie Blomme te bezichtigen van donderdag 21 tot zondag 31 oktober telkens tussen 11 en 18 uur. Meer info op www.lucasvanrobays.eu.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.