Rob Vanoudenhoven presenteert in Oostende zijn eerste kunstinstallatie

Rob Vanoudenhoven met Sofie Baert van Galerie Papillon en het werk ‘Hallelujah’. (GF) © Bart Ramakers
Dany Van Loo

Huidhonger. Zo heet het intrigerend kunstwerk dat tv-icoon Rob Vanoudenhoven vanaf zaterdag 28 mei tentoonstelt in kunstgalerie Papillon. “Wie wilt zien wat het betekent, zal moeten komen kijken.” De voormalige televisiemaker heeft ook een bijzondere band met Oostende.

In kunstgalerie Papillon op de hoek van de Madridstraat en het Marie-Joséplein loopt al een tijdje de succesvolle tentoonstelling Strange Days. Er worden regelmatig nieuwe werken toegevoegd en daar komt zaterdag een wel heel opvallend kunstwerk bij. TV-figuur Rob Vanoudenhoven – wie herinnert zich zijn ‘Twaalf Werken’ niet – zal er zijn eerste kunstinstallatie Huidhonger exposeren en dat belooft een verrassing van formaat te worden. Vanoudenhoven mag dan vooral bekend zijn voor zijn televisiewerk in het verleden, hij houdt zich al een hele tijd op met kunst, voornamelijk collages.

Collages

En dat heeft zo zijn redenen, vertelt hij. “Ik heb van kinds af heel graag geschilderd en getekend en ik ben, zelfs in mijn drukste televisiedagen, steeds tot rust gekomen met kunst. In 2020 ging ik beginnen met een nieuwe theatershow, maar toen overviel corona ons allemaal en stond er plotseling niets meer in mijn agenda. Maar dat gaf me meteen alle tijd om verder te werken aan mijn kunstwerken, mijn collages. Ik vind het fantastisch om met foto’s van allerlei genres te werken.”

Ondertussen heeft Rob Vanoudenhoven al een hele reeks vernissages en tentoonstellingen achter de rug, maar Oostende krijgt de primeur van het intrigerende Huidhonger. “Noem het een beeldhouwwerk, een 3D-installatie of iets anders: je zult moeten komen kijken” zegt hij glimlachend. “Het is gebaseerd op een eerder collagewerk, waarop ik verder geborduurd heb. In de galerie hangen overigens al een paar van mijn andere werken, maar dit is nieuw.”

Band met Oostende

Vanoudenhoven houdt overigens heel goede herinneringen over aan de Stad aan Zee. “Absoluut. Ik heb Oostende altijd een fascinerende plaats gevonden en er in mijn televisiejaren veel gedraaid. Als we in mijn jeugdjaren met de familie naar zee trokken, was het telkens naar hier. Ik spreek ook regelmatig met vrienden af om in Oostende een leuk weekend door te brengen. Ik heb samen nog met Arno een plaat opgenomen en met mijn goeie vriend Gunther Neefs in het Kursaal gezongen. Ik heb dus wel iets met Oostende en ik ben blij dat, dankzij contacten die ik had met Bart Ramakers en Sofie Baert van galerie Papillon, ik dit kunstwerk voor het eerst in Oostende kan exposeren.”

De tentoonstelling Strange Days wordt verlengd tot zondag, 26 juni. Open van vrijdag tot zondag van 14 tot 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.