Rik Beuselinck ‘maakt indruk’ met nieuwe expositie: coronajaar in beeld gebracht

Rik Beuselinck bij enkele van de werken die te zien zijn op zijn expositie in atelier Perignem. (foto GF)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Beeldend kunstenaar Rik Beuselinck opent op vrijdag 20 augustus in keramiekatelier Perignem een nieuwe expositie. Het thema is ‘indruk’ – letterlijk en figuurlijk te nemen.

Terwijl de coronacrisis ervoor zorgde dat alle opdrachten werden uitgesteld, maakte Rik Beuselinck van de gelegenheid gebruik om te werken aan een nieuwe expositie.

“Ik kon geen grote standbeelden maken en heb een jaar lang aan deze tentoonstelling gewerkt. De coronacrisis bezorgde ons heel veel nieuwe indrukken. Alle beelden die te zien zijn, komen voort uit indrukken van mezelf én letterlijke indrukken – door het ene materiaal in het andere te drukken”, vertelt de kunstenaar.

Niet te negatief

Daarvoor warmde hij metaal op tot 1.350 graden, om het nadien te ‘boetseren’. “Dat idee kwam voort uit zwaarte van de crisis. Dat gewicht kan je terugzien in de werken. Alle werken verschillen, maar ik waakte erover dat het idee achter de kunstwerken niet te negatief werd.”

Beuselinck voorziet zijn werken van citaten, hoewel elke bezoeker die anders kan interpreteren. “De pandemie heeft bij iedereen andere indrukken nagelaten. Op welke manier je de werken en de quotes in je opneemt, verschilt dus sterk.”

“Alle beelden komen voort uit indrukken – ook letterlijk: ik druk het ene materiaal in het andere”

Ook de locatie van de tentoonstelling werd gekozen op basis van de coronacrisis. De Beernemnaar koos bewust voor een plek dichtbij.

“Atelier Perignem ligt op een fantastische locatie aan het water in Beernem. Velen kunnen niet ver op reis gaan, en dat moet ook niet, want onze streek heeft veel moois te bieden. De vele fietsers en voetgangers die langs Perignem passeren, kunnen mijn tentoonstelling gemakkelijk bezoeken. Bovendien versterkt de locatie mijn kunst. De lichtinval in het gebouw is perfect. Kunstlicht komt er niet aan te pas.”

Ook de werkwijze van het keramiekatelier zorgde voor een verbindende factor: “Zij gebruiken vuur om hun klei te harden, ik gebruik vuur om mijn metaal te kunnen bewerken.”

Gratis met een doel

De tentoonstelling ‘Rik Maakt Indruk’ is te bezichtigen van 20 augustus tot en met 12 september, van maandag tot en met vrijdag tussen 14 en 18 uur, en op zaterdag en zondag tussen 10 en 18 uur.

De ingang is gratis en de kunstwerken zijn te koop. Beuselinck vraagt geen entreegeld omdat hij zijn kunst laagdrempelig wil aanbieden. “Mensen die het sociaal moeilijker hebben, zullen sowieso niet snel naar een museum gaan. Als je entreegeld vraagt, komen ze er helemaal niet aan te pas. Dat wil ik vermijden.”

Op de tentoonstelling kan je ook handgetekende werken van Riks zus bekijken. “Al jaren wil ik mijn zus, die in het leven niet altijd alle kansen kreeg, in beeld brengen met haar blik op kunst. Ik ben onder de indruk van haar talent om tekeningen voor volwassenen met zoveel precisie en gevoel in te kleuren.”

(AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier