Religieus erfgoed in de kerk van Lissewege wordt geïnventariseerd

Vrijwilligers kwamen tweemaal per week, op maandag en donderdag, alles inventariseren en nummeren. © SR
Redactie KW

De voorbije maanden zijn vrijwilligers bezig geweest met het inventariseren van het religieus erfgoed in de kerk van Lissewege. Zestien kerken werden intussen in kaart gebracht en de volgende kerk is de parochiekerk van Sint-Michiels.

Vrijwilligers kwamen tweemaal per week, op maandag en donderdag, alles inventariseren en nummeren. Alle stukken zijn intussen terug te vinden op de website van Erfgoed in zicht en ook op de website van de Erfgoedcel van de stad Brugge. Het was Lothar Casteleyn die destijds met het idee voor de dag kwam.

“Van thuis uit kan je nu alle objecten opzoeken die in de kerk voorkomen. Het gaat in deze kerk om 600 objecten waaronder heel wat unieke stukken. Onder leiding van Benoit Kervyn de Volkaersbeke hebben de vrijwilligers heel wat bereikt”, vertelt schepen van Cultuur Nico Blontrock die wijst op een speciaal object dat in de kerk staat.

“Het gaat om een zonnemonstrans van de hand van oud-burgemeester van Brugge Pierre Vandamme. Hij was toen juwelier-zilversmid in de Steenstraat in Brugge, dit voor zijn politieke carrière. De zonnemonstrans moet dateren van de periode 1935-1950. De familie Vandamme was bekend voor zijn zilverwerk. In de kerk van Lissewege is dit een uniek stuk. Het andere gelijkaardige stuk is een hoogtemonstrans. Eén van de vrijwilligers mocht getuigen over het vele werk dat verzet werd in de kerk. Alles kreeg een naam en op de kazuifels werd het nummer er ingenaaid. Die kazuifels vooraan in de kerk zijn bijzonder mooi, zeker als de zon in de kerk schijnt en het zilver en goud extra schijnt. De vrijwilligers moesten ook heel wat schoonmaken, onder meer stukken die onder het stof zaten. In elk geval werd van alle stukken een foto gemaakt en info van opgezocht. Voor de kerkbezoekers in Lissewege is de website handig te raadplegen voor wie wat meer informatie zoekt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier