Pyrograaf Bjorn creëert ambachtelijke en unieke houtkunstwerken: “Ik tatoeëer houtwerk”

Bjorn Rotsaert: “Ik heb een zwak voor Scandinavische streken.”© JDK
Bjorn Rotsaert: “Ik heb een zwak voor Scandinavische streken.”© JDK
Redactie KW

Het woord pyrografie klinkt bij de meesten onbekend in de oren. Misschien doet de naam houtbranden of brandschilderen een belletje rinkelen? Voor Bjorn Rotsaert uit Kortemark heeft dit oude ambacht geen geheimen meer. Keer op keer geeft hij nieuw kunstig leven aan een dood stuk hout.

“Ik heb altijd in de bouw gewerkt”, zo steekt Bjorn (44) van wal. Hij woont met zijn echtgenote Rebecca Debacker in de Ichtegemstraat. Het gezin telt vier kinderen: Tristan, Liam, Jasper en Jana. “Nu werk ik bij de technische dienst van Het Anker in Brugge, een school voor buitengewoon onderwijs. Daar werd kort voor de lockdown een aantal bomen omgehakt. Ik wou daar iets creatiefs mee doen en vroeg of ik er speeltuigen mee mocht maken. Ik was best trots op mijn creatie en dat werken met hout beviel mij zozeer, dat ik besloot om me daar verder mee bezig houden, zij het dan met houtsculpturen en pyrografie. Bij pyrografie brand ik de letters of de afbeeldingen in een stuk hout. Je kan het vergelijken met tatoeëren, maar dan op een plank.”

Akila en Hapkin

“Ik maakte er in het verleden een paar voor vrienden, meestal met een biermerk op. Met een simpel exemplaar ben ik al snel anderhalf uur bezig, maar eens er versieringen of tekeningen bijkomen, kruipt daar heel wat meer werk in. Uiteindelijk groeide de vraag naar de werkjes voor tal van gelegenheden enorm en ik besloot om ermee in bijberoep te beginnen. Het bleef niet bij pyrografie alleen: lepels, drinkbekers, bijlen, houtgesneden gezichten … Het gamma vraagt gewoon om uitbreiding: oude kasten, tapasplanken, bloembakken. Ik ben er ook mee bezig om de Kortemarkse oude bierglorie, de Akila en de Hapkin, weer te doen heropleven in hout. Alle werken die ik creëer zijn uniek en ik ben er trots op dat ik nieuw leven geef aan een stuk hout dat een ander gewoon in de kachel gooit.”

De Viking

“Alles is nogal Scandinavisch geïnspireerd. Ik heb dan ook een zwak voor die streken en ik zou er graag eens op reis gaan, maar het is er nog niet van gekomen. Mijn tatoeages zijn ook geïnspireerd op die prachtige noordelijke landen en mijn bijnaam op het werk is eigenlijk de Viking . Ze zeggen dat ik lijk op Ragnar uit de tv-serie Vikings, vandaar dus. Ook mijn naam is van Zweedse komaf. Op Facebook veranderde ik die naar Bjørn. Ik ben volledig autodidact en probeer steeds zelf dingen uit, nu en dan eens geholpen door YouTube. Het is een beetje een rollercoaster die op gang gekomen is. Ik had niet gedacht dat het zo zou aanslaan, maar uiteindelijk groeit de interesse weer in oude ambachtelijke kunsten”, besluit Bjorn. (JD)

Info: BR Kreativ op Facebook, bjornrotsaert@telenet.be of 0491 89 15 74.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.