Poseidon is boos op de mensheid, die de Noordzee blijft vervuilen

Christel Patfoort naast haar kunstwerk, dat de godin van de zee, Amphitrite voorstelt. (foto LC)
Redactie KW

Een mooie zomer is bijna voorbij. Met de vele toeristen was helaas ook de plasticvervuiling op ons Noordzeestrand heel prominent aanwezig. Een nieuw kunstproject van Christel Patfoort uit Nieuwpoort in samenwerking met de Proper Strand Lopers en Viktor Swillens van KU Leuven brengt dit fenomeen in beeld.

Begin augustus is Poseidon, de god van de zee, onder veel belangstelling aan land gekomen in Oostende. Hij is kwaad en teleurgesteld omdat de mens de Noordzee zo vervuilt. Zijn vrouw, godin van de zee, Amphitrite, blijft niet bij de pakken zitten en ging verhaal halen op de drukste Vlaamse stranden. Ze vertrok op 25 augustus in Nieuwpoort op diplomatieke missie en wandelde via Westende en Middelkerke naar Oostende. Daar werd ze na vijf dagen stappen opnieuw verenigd met haar man Poseidon. Maandag 29 augustus bracht ze verslag uit en probeerde ze tot een oplossing te komen. Op 26 augustus was het gezelschap in Westende en op 27 augustus in Middelkerke. Na de opruimactie volgde er een debat met onder andere vissers, duikers, mosselkwekers, strandruimers en dierenbeschermers.

Diversiteit

“Het kunstwerk bevat de belangrijkste afvalstromen aan de Vlaamse kust, zoals mosselstokken, visnetten, pluis, plastiek speelgoed, bouwmaterialen, filters uit waterzuiveringscentrales en nurdles (kleine stukjes plastiek). Interessant is dat het afval geruimd werd door zowel de strandjutters van de Proper Strand Lopers als professionele vissers die aangesloten zijn bij Fishing for Litter. Op die manier vertegenwoordigt het zowel de diversiteit van het probleem als van de partijen die meewerken aan een oplossing”, legt organisator Viktor Swillens uit. (PG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.