https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Plexi-sculpturen te gast in Villa Gaverzicht in Waregem

Jonas Vansteenkiste in Villa Gaverzicht bij een van zijn plexi-sculpturen op aparte sokkel. (foto DJW)
Jonas Vansteenkiste in Villa Gaverzicht bij een van zijn plexi-sculpturen op aparte sokkel. (foto DJW)
Redactie KW

De Kortrijkse kunstenaar Jonas Vansteenkiste exposeert dit weekend in de beschermde Villa Gaverzicht een selectie van zijn plexi-sculpturen met motieven en figuren die allemaal verwijzen naar het artnouveaugebouw uit 1937. Verspreid over het hele pand laat hij zijn werk op een aparte sokkel opgaan in het artistieke interieur van de villa.

Waarom wou je exposeren in Villa Gaverzicht?

“Het is een initiatief van de intercommunale Leiedal, die haar project ‘Modernism for the Future’ lanceerde en een oproep deed om daarvoor werk in te sturen. Mijn sculpturen uit gewoon plexi en spiegelplexi werden geselecteerd voor deze tentoonstelling waaraan ik de titel ‘Membrane’ gaf. Elk van de werkjes staat op een uniforme sokkel, die de aandacht van de bezoeker opeist zonder zich daarom op te dringen. Het interieur van de villa en mijn werk vormen een geheel. Het werk levert er tegelijk een commentaar op en is een aanvulling erop.”

Hoe ging het in zijn werk?

“Ik heb eerst literatuur over Villa Gaverzicht doorgenomen. Ook over de man die het gebouw ontwierp: de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte. Hij vertegenwoordigde art nouveau, art deco, het modernisme in de eerste helft van de twintigste eeuw. De villa is daar een mooi voorbeeld van. Zowel binnen als buiten vind je alles wat refereert aan deze kunstperiode. Zelf heb ik in mijn sculpturen vormen en motieven verwerkt die verwijzen naar wat je ziet op, aan en in het gebouw. Ook elementen van het interieur komen aan bod.”

De expo is enkel dit weekend?

“Ja. Intussen vernam ik dat ze is volgeboekt. Dat is natuurlijk een fantastische zaak. Voor de bezoekers zal het in elk geval een aangename confrontatie zijn: uitzicht en interieur van een schitterende villa opgetrokken in modernistische stijl van de jaren dertig, en mijn werk dat zowel aanvult als analyseert.”

(DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.