PJ Martyn kan eindelijk exposeren in Rotterdam

Pieter Jan Martyn is opgelucht dat zijn expo eindelijk van start kon gaan. (gf)
Pieter Jan Martyn is opgelucht dat zijn expo eindelijk van start kon gaan. (gf)
Redactie KW

Na drie keer uitstellen, was het op 27 maart dan toch zover: de vernissage van ‘The 12th Monkey’, een expo van de Avelgemse schilder Pieter Jan Martyn. De expo vindt plaats in de Frank Taal Galerie in Rotterdam.

In mei vorig jaar had The 12th Monkey in de Frank Taal Galerie van start moeten gaan. Avelgemnaar Pieter Jan Martyn (34) werkte onder meer samen met hypnotiseur Patrick Pickaert ( onlangs nog in De Mol te zien, red. ) en de broers Jonas en Hannes Bruyneel, die een kortfilm maakten van zijn hypnoseproject.

“Ik ben blij dat het eindelijk gelukt is”, zegt een gelukkige Pieter Jan. “Hopelijk kunnen er velen de expo bezoeken. Mijn vaste klanten zijn er nog niet geraakt, omdat de grenzen nog steeds gesloten zijn. Voor de expo wordt ook met tijdsloten gewerkt. Normaal is de vernissage een groepsgebeuren, met achteraf mooie sfeerfoto’s, maar nu mochten er maar twaalf mensen in de galerij binnen, zodat het af en toe toch wat leeg oogde. Toch was er in dat eerste weekend heel wat volk, meer dan honderdveertig man. Dat stelde me toch gerust.”

Voor Pieter Jan is het zijn eerste soloproject, terwijl hij al anderhalf jaar als vaste kunstenaar actief is bij de galerij. “Ik ben als eenzame kunstenaar graag alleen en ben niet top in netwerken. Nu móest ik wel met de mensen van Frank Taal en andere bezoekers praten. Dat was voor mij ook al verrijkend.”

blijven Schilderen

Pieter Jan zag zijn expo tot driemaal toe uitgesteld. Toch bleef hij eraan werken. “Ik ben tot de laatste dag blijven schilderen”, lacht hij. “Naderhand moest ik uiteraard andere schilderijen elimineren. Of ik die extra werken ook onder hypnose uitvoerde? Neen, de eerste hypnosesessies werden uitgebreid gefotografeerd. Daaruit puurde ik mijn inspiratie.”

The 12th Monkey werd goed onthaald in Nederland. Zo goed zelfs, dat de kortfilm en andere werken van de expo uitgekozen zijn om in Art Rotterdam, een van de grootste kunstbeurzen in Nederland en tegenhanger van Art Brussels, te hangen. Art Rotterdam werd uitgesteld naar deze zomer.

Nu het nieuwe project (bijna) is afgerond, kijkt Pieter Jan al uit naar het volgende. “Dat ligt zelfs al vast. Voor Bruthaus, de galerij uit Waregem waar ik ook een vaste kunstenaar ben, maak ik een reeks voor eind dit jaar. Ik verbleef een poos in een Frans kasteel, te midden de natuur, onder de vleugels van curator Sven Vanderstichele.”

Internationale carrière

Of dit het begin is van een internationale carrière? “Goh, dat is moeilijk te plannen, hé? Frank Taal zal me, nu ik er vaste kunstenaar ben, wel meenemen naar internationale beurzen en me ondersteunen. Om de twee jaar kom ik met een solo-expo, het thema kies ik zelf.” Voor Pieter Jan is Wenen de ultieme droom. “Dat is toch het kunsthistorisch walhalla, met de mooiste musea. Geen top hedendaagse kunst, maar voor mij wel een droomlocatie.”

Ook het financiële aspect draait, na enkele maanden van droogte, weer op volle toeren. “De verkoop loopt verrassend goed. Het is ook fijn te voelen dat mijn werk in Nederland gewaardeerd wordt.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier