Pauline exposeert schelpencreaties in bib Blankenberge

“Noem mij gerust een schelpenzot.”© WK
“Noem mij gerust een schelpenzot.”© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Deze zomer zet Pauline Bisschop in de bib haar originele schelpencreaties in de kijker. De Blankenbergse strandjutster tovert ‘vergeten huisjes’ om tot knappe sculpturen die het lokale vissersverleden en de belle époque tot leven brengen. Ze speelt met haar kunstwerkjes ook in op de verwondering. “Schelpjes brengen het kind in een mens weer boven.”

Al zolang als ze zich kan herinneren, verzamelt Pauline Bisschop (68) schelpen. “Als kind ging ik die in zo’n ‘strandwinkeltje’ omruilen voor papieren bloemen. Ik vond dat geweldig, en mijn fascinatie voor schelpen is nooit meer weggegaan. Noem me gerust een schelpenzot ”, glimlacht Pauline.

Later kwam ze op het idee om er kunst van te maken.

“Vooral belle-époquefiguren. Zie je die golvende rokken? Dat zijn Amerikaanse zwaardscheden en mosseltjes, met ‘kant’ van zeepokken. En dat parapluutje van madame de barones? Wenteltrapjes en wulloks”, toont Pauline. Het haar is dan weer gedroogd zeewier.

“Ik denk dat ik dat meeheb van mijn papa. Hij schilderde oude visserskoppen”, aldus Pauline, die graag pocht met haar winkeltje – het strand. “Dat winkeltje is altijd open, en er valt elke keer wel weer wat nieuws te ontdekken. Want het strand is altijd anders: elke jaargetijde brengt andere schelpjes met zich mee. Zo tref je in het voorjaar en in de herfst meer felgekleurde exemplaren aan. Net als in het bos.”

Voor een glimlach

Pauline wil met haar schelpencreaties een glimlach op ons gezicht toveren. “Schelpjes roepen op zich al verwondering op. Ze brengen het kinderlijke in ons naar boven. Ik vind het leuk als mensen mij aanspreken terwijl ik schelpjes aan het zoeken ben, en ik merkte dat veel mensen daar in coronatijd óók deugd van hadden”, klinkt het.

Paulines kunstwerkjes zijn stuk voor stuk uniek. “Want ook geen twee schelpjes zijn dezelfde. Juist dat vind ik er zo boeiend aan. Als ik schelpjes zoek, maak ik mijn hoofd leeg. Ik vergeet dan even alles om me heen – een beetje zoals je in de ban kunt zijn van een goed boek. Maar in dit geval krijg je er de gezonde zeelucht dan nog eens gratis bovenop”, knipoogt Pauline. (WK)

Haar originele schelpencreaties zijn vanaf 1 juli tot eind augustus te bewonderen in het Groot Salon van de bib. Die is op maandag, dinsdag en donderdag open van 14 tot 18 uur, op woensdag en vrijdag van 14 tot 19 uur en op zaterdag van 10 tot 13 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier