Patricia Lagae showt haar creativiteit in Bar Jacqi: “Altijd unieke creaties”

Patricia Lagae bij enkele zelf ontworpen sisal lampenkappen.© (Foto Luc)
Patricia Lagae bij enkele zelf ontworpen sisal lampenkappen.© (Foto Luc)
Redactie KW

Wie in Bar Jacqi in de Tieltstraat het interieur van het prachtige woonhuis binnenstapt, ontdekt meteen het artistieke werk van Patricia Lagae uit Roeselare. Deze kunstzinnige dame zorgde niet alleen voor de styling van het interieur, ze ontwierp ook de lampenkappen en handtassen die ze er tentoonstelt.

Creatieve duizendpoten, ze bestaan nog, in de grootste bescheidenheid zelfs. Patricia Lagae (59) uit Roeselare was als kind voorbestemd om de artistieke toer te bewandelen. “Mijn papa was een heel getalenteerd, creatief persoon”, aldus Patricia. “Hij was ontwerper bij Neon Elite en maakte zelfs tekeningen voor nieuwe tennisraketten van de firma Snauwaert. Vanaf mijn zesde levensjaar volgde ik dansles. Dansen is een misprezen kunstvorm. Ik aanzie dans als een expressiemogelijkheid om je verhaal uit te beelden, te delen met anderen, waarbij je alle emoties kwijt kan in alle mogelijke choreografieën. Die passie voor dans bracht me na mijn humaniorajaren in Nederland waar ik me verder verdiepte in alle mogelijke dansstijlen.”

Dansschool Colombine

“Terug in België leidde dat tot de oprichting van een eigen dansschool die ik de naam Colombine meegaf, geïnspireerd op het danseresje in de commedia dell’arte. Ik heb de dansschool 35 jaar gerund. Ik gaf zelf les aan kleuters, tieners, volwassenen. Ik introduceerde hen in heel wat verschillende dansvormen. Na 35 jaar begonnen deze inspanningen een lichamelijke tol te eisen en besloot ik om een andere professionele levensweg in te slaan.”

“Ik behaalde de diploma’s binnenhuisinrichting en etalagiste en kwam zo in contact met Roland D’Hondt van La Strada Fashion. Roland was op de hoogte van mijn creatieve geest en ik kon bij hem aan de slag als styliste. Ik ontwierp de accessoires, vooral voor de passages van lingerie- en badmodeartikelen. Daardoor trok ik met het gezelschap mee telkens er een modeshow op het programma stond.”

Pièces uniques

“Tijdens de vrije momenten bleef mijn creatieve geest steeds bezig en startte ik met het vervaardigen van lampenkappen en handtassen gemaakt van sisal. Sisal is een tropische plant die vooral gebruikt wordt voor touw en afkomstig is uit de bladeren van planten die tot de Agavenfamilie behoren. Vooral tijdens de voorbije coronatijd heb ik me echt in deze discipline kunnen verdiepen. Ik wil steeds nieuwe dingen creëren. Ik start nooit met een vooropgezet plan. Alles gebeurt op het moment zelf. Terwijl ik aan het werk ben, zie ik al nieuwe mogelijkheden. Die innerlijke drang is niet meer aan banden te leggen. Het resultaat van dat alles zijn steeds unieke creaties, des pièces uniques dus.”

Natuurlijke materie

“De natuurlijke materie waarmee ik werk, de natuurlijke kleur en stijl vallen in de smaak van het publiek. Het valt me op dat heel veel mensen teruggrijpen naar alles wat zo natuurlijk mogelijk is. Ook in hun levensomgeving. Ze gaan bewuster leven en brengen de natuurstyling in huis. Als variant op de handtassen ontwerp ik nu ook handtassen vervaardigd uit sluitlipjes van blikjes.” (LG)

De creaties van Patricia zijn te bewonderen in de shop van bar Jacqi in de Tieltstraat 2 in Meulebeke. Info: 0476 74 92 83 – lagae.patricia2@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier