Pat Vandoorne exposeert in Galerie Blomme in Roeselare: “Een bibliotheek vol koppen”

“Toen Stoffels carrière was gelanceerd, kreeg ik weer tijd voor kunst”, zegt Pat Vandoorne. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
“Toen Stoffels carrière was gelanceerd, kreeg ik weer tijd voor kunst”, zegt Pat Vandoorne. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

De grote vakantie start met een tentoonstelling van keramieken en kleien koppen van de Rumbeekse kunstenaar Patrick ‘Pat’ Vandoorne in Galerie Blomme in de Ooststraat. “Ik woon hier al jaren maar het is de eerste keer dat ik in Roeselare exposeer.”

Pat Vandoorne (69) is een Wevelgemnaar die jaren geleden in Rumbeke kwam wonen. De binnenhuisarchitect moest wachten tot zijn pensioenjaren om zijn hobby opnieuw op te nemen. “Jarenlang hebben mijn beroepsbezigheden alle tijd opgeslorpt. En toen was er mijn zoon Stoffel Vandoorne die aan een carrière als racepiloot begon. Ook toen was er geen tijd om met beeldende kunst bezig te zijn.”

“Maar drie jaar geleden ben ik toch begonnen om mijn job als architect wat af te bouwen. Ik zocht en vond een atelier in een industrieel pand in de Mandelstraat in Rumbeke en wakkerde de passie voor beelden, klei en keramiek weer aan. De goeste en de tijd zijn weer helemaal terug.”

“Ik werk vooral met witsteen en met klei en ik ontwerp vooral koppen. Dat idee kwam er net voor corona toen ik met mijn zielsgenoot en schrijver Joris Denoo een nieuw project plande. Eerlijk, de lockdown en de maanden daarop zijn voor een kunstenaar een echte zegen geweest. Er was de tijd en de rust om heel creatief uit de hoek te komen. Daarvoor was ik af en toe in mijn atelier. Tijdens de hoogdagen van de pandemie was ik er elke dag. In het begin nog met de nieuwsberichten van Radio 1. Daar heb ik me vlug van afgesloten en ging toen aan de slag met rustige muziek op de achtergrond.”

“Het resultaat zijn tientallen koppen in steen, klei en keramiek. De witsteen haalde ik uit de afbraak van een pand uit 1700 in Antwerpen. Dat was een interessant gegeven. Een steen die al een heel leven achter de rug heeft, krijgt nu een nieuwe toekomst als kunstwerk.”

Horizontale strepen

“Een terugkerend element in mijn beelden zijn de horizontale strepen. Het zijn als jaarringen die het leven symboliseren. Ook in de klei- en keramiekkoppen komen diezelfde lijnen terug. Ik zie zo’n kop als een boek en het toppunt van de mens. Samen vormen de tientallen koppen een bibliotheek. Elk beeld is authentiek, en soms, ik geef het toe, zal je er een helm van een racepiloot in zien. Stoffel is nooit veraf.”

“De tentoonstelling in Blomme zal misschien opvallen door de leegte. In de grote, witte ruimte komen enkel vijf metalen rekken waarin en waarop, net als in een bibliotheek, de koppen worden tentoongesteld. Ik ben benieuwd naar de reacties van het publiek. Andere kunstenaars die al in Blomme exposeerden waren vol lof over het vele volk dat daar over de vloer komt. Hun enthousiasme was een van de redenen om nu toch eindelijk eens in Roeselare tentoon te stellen”, besluit Patrick Vandoorne.

De expositie Koppen Bibliotheek van Pat Vandoorne loopt tot zondag 11 juli in Galerie Alfons Blomme in de Ooststraat in Roeselare. Ze is elke dag open van 10 tot 19 uur.

(BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier