Palieter Hillewaere maakt kunstwerk voor Merkem: Eerbetoon aan het dorp van vader en grootvader

Palieter Hillewaere poseert bij het werk dat hij voor Merkem mocht maken: “Ik ben blij en ontzettend trots.” (foto ACO) © type="Seq" Annie Callewaert
Redactie KW

Palieter Hillewaere (37), die een groot stuk van zijn jeugd in Merkem doorbracht, is de man achter het kunstwerk ‘Verstrengeld’ op het Stationsplein in Merkem. Palieter maakte zo een eerbetoon aan het dorp waar zijn vader en grootvader woonden én kunstenaar waren. “Ik ben blij en trots.”

Palieter woont in Ieper, waar hij achter in de tuin zijn atelier heeft, en is getrouwd met Inge Vanostaeyen. Samen zijn ze de trotse ouders van Lotte en Sanne.

“De eerste vier jaar van mijn leven bracht ik in Merkem door”, vertelt hij. “Mijn vader was Pierre Hillewaere, die in Merkem de tingieterij van zijn vader verderzette. Mijn grootvader was een kunstenaar en ook mijn vader was bezig met kunst, niet alleen met tin, maar ook met schilderen. Ik zag het werk van mijn vader echt graag. Helaas is hij veel te jong gestorven, maar ik heb thuis tien prachtige schilderijen van hem die we koesteren. Kunst zit dus wel een beetje in het bloed. Net zoals mijn vader en grootvader ben ik ook heel streng op kwaliteit en originaliteit.”

“Doordat mijn oom nog lange tijd in Merkem heeft gewoond, heb ik nog tal van goede herinneringen aan het dorp. Mijn beste vriend is ook iemand uit Merkem. We zaten samen in de kleuterklas in Merkem en verloren elkaar na een tijd uit het oog. Later ontmoetten we elkaar heel toevallig opnieuw en de vriendschap flakkerde weer op.”

Klimplanten die zich vertakken en samenhouden, net zoals verenigingen in het dorp

“Via een oproep op internet hoorde ik van de wedstrijd rond Merkem Dorp in de Kijker. De nostalgie kwam boven en ik nam deel. Het was al later dan verwacht toen ik een bericht van de organisatie kreeg. Ik had al gedacht dat ik niet geselecteerd was, maar toen kwam die telefoon van schepen Jeroen Vandromme: dat ik laureaat was geworden. Ik had het helemaal niet verwacht, maar ben er ontzettend blij mee en trots dat een werk van mij in Merkem mag staan.”

“De inspiratie voor het kunstwerk haalde ik uit de beschrijving van de opdracht: het moest iets zijn dat de samenwerking tussen de verenigingen aangeeft en het moest ook met bloemen te maken hebben. Toen ik begon te brainstormen, kwam ik op klimplanten die zich vertakken en samenhouden, net zoals de verschillende verenigingen die het dorp samenbrengen. Daar heb ik dan een eigen creatie van gemaakt.”

“De sokkel van het kunstwerk zou wel nog aangepast moeten worden. Als je kijkt naar het Stationshuis, een heel modern gebouw, dan past de sokkel helemaal niet bij het geheel. Maar de gemeente heeft beloofd dat te zullen aanpassen.” (ACK)

palieter.be, Instagram Palieter, Facebook Palieter Hillewaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier