https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oud-leerling Paul Delvaux schenkt Veurne zes schilderijen

Nadine Duerinck, galerijhoudster Pictura Aeterna, kunstenaar Florient De Bramignies, Veurnse schepen Jonas Bel, burgemeester Peter Roose en schepen Guido Hoste – in de kapel van het Landhuis Veurne waar het échte Delvaux-schilderij aan de muur hangt boven de kunstenaar © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Donderdagmorgen overhandigde kunstenaar Florient De Bramignies zes schilderijen aan Peter Roose, burgemeester van Veurne. Een mooi eerbetoon en een postuum verjaardagsgeschenk voor Paul Delvaux, een Belgisch kunstenaar die wereldwijd hoge toppen scheerde én ereburger van Veurne.

Voor de Brusselse kunstenaar Florient De Bramignies (52) heeft de beroemde Paul Delvaux een bijzondere betekenis in zijn leven. Er zijn weinig hedendaagse artiesten die kunnen vertellen dat ze persoonlijk les hebben gekregen van de grootmeester, die op 23 september 1897 werd geboren in Wanze, maar die jarenlang in Veurne woonde, tot hij er in 1994 overleed. In 1978 benoemde Stad Veurne hem tot ereburger.

“Ik was inderdaad nog heel jong toen ik naar Veurne kwam”, vertelt Florient. “Ik was achttien en had een beurs gekregen voor een opleiding bij Paul Delvaux. Twee jaar heb ik in Veurne gewoond, bij vrienden, maar de periode betekent een mijlpaal in mijn leven! Paul Delvaux was eigenlijk een man van weinig woorden, maar als hij iets zei, dan was het ook zinvol. Ik heb heel veel bij hem opgestoken. Hij gaf raadgevingen zoals een chirurg instructies geeft aan zijn assistent: heel precies, technisch en die altijd de essentie bevatten. Wat me zeker is bijgebleven, is hoe Delvaux de nachtelijke sfeer kon weergeven, daar heb ik veel van hem geleerd! Paul Delvaux was vooral een eenvoudig man, en het was altijd aangenaam bij hem. Hij hield van rust en stilte en van de symfonieën van Beethoven. Als ik naar zijn atelier trok, in zijn huis bij het Walburgapark, dan dronken we samen in de tuin een aperitiefje en zijn vrouw Tam bakte regelmatig pannenkoeken! Via het achterdeurtje wandelden we soms naar de Kiosk in het park, want daar was Paul graag. Wat me heel erg heeft geraakt en wat ik koester is dat Paul Delvaux me zei dat hij mij als zijn opvolger zag. Ik voelde mij ontzettend vereerd, en ik heb die belofte om de fakkel van de schilderkunst door te geven ook wel gehouden. Hoewel ik vooral een portret- en genreschilder ben, heeft de stijl van Delvaux mij zeker geïnspireerd en zou ik mijn werk omschrijven als surrealistisch met een vleugje neosymboliek. Ik had al langer het idee om een aantal schilderijen te maken als eerbetoon aan mijn leermeester, en als dankbetuiging voor wat hij voor mij heeft betekend. Ik draag hem altijd in mijn hart en op deze manier wil ik aantonen dat hij nog altijd onder ons is! Zijn verjaardag vond ik een gepast moment. Deze schenking gebeurt met het akkoord van galerij Pictura Aeterna, waar ik ‘artiest aan huis’ ben, en van de familie Delvaux. Tegelijkertijd wil ik ook kunstenaar Freddy Danneel vermelden, van wie ik ook heel veel heb geleerd en die ik bij de grote artiesten van het Vlaamse patrimonium reken. Het Vlaamse patrimonium én Vlaanderen hebben mij altijd al geïnspireerd. Ik kom hier heel graag: de mensen zijn vriendelijk en je wordt altijd hartelijk onthaald, en ik heb bewondering voor het niveau en de kwaliteit van de kunst. Dat ervaar ik hier vandaag opnieuw: ik word hier heel aangenaam ontvangen door de burgemeester en de schepenen, in de kapel van het Landhuis waar trouwens een origineel werk van Delvaux hangt!”

Het genoegen blijkt wederzijds, want de burgemeester en de schepenen voelen zich vereerd met dit geschenk van Florient De Bramignies. “We zijn momenteel bezig met een inventarisatie van onze kunstwerken, en we zullen deze zes mooie werken zeker een verdiende plek geven”, zegt Jonas Bel, schepen van cultuur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.