Oostendse James Ensorhuis kreeg al 50.000 bezoekers over de vloer

Adviseur van het James Ensorhuis en curator van het Ensorjaar Wim Vanseveren, burgemeester Bart Tommelein en siteverantwoordelijke Katrien Cools. © ML
Redactie KW

Het vernieuwde James Ensorhuis is vandaag precies een jaar open voor het publiek en mocht vorige week al zijn 50.000ste bezoeker verwelkomen.

Ondanks de coronabeperkingen met een verplicht reserveringssysteem en beperkende bezoekerssloten ontvangt deze vaste attractie op veel dagen tot het maximaal toegelaten 250 bezoekers per dag. Zowel senioren als families met kinderen vinden de weg naar het belevingscentrum.

Uit de tevredenheidsenquêtes van de bezoekers springen vooral de kindvriendelijkheid en de toegankelijkheid van het James Ensorhuis in het oog. Voorts blijkt dat de helft van de bezoekers van het Huis verblijfstoeristen zijn die in de stad of regio overnachten. “Dat komt neer op zowat 500 extra overnachtingen per week, een voltreffer voor onze horecasector”, aldus een tevreden burgemeester en schepen voor Toerisme Bart Tommelein.

Meer Ensor

In het James Ensorhuis maak je kennis met de Oostendse meester in vijf thematische belevingsruimtes en bezoek je ook zijn woonhuis. Daarnaast zijn er wisselende expo’s gerelateerd aan de kunstschilder. Momenteel zijn dat de Ensorwerken uit de KBC-collectie, vanaf donderdag 9 september is er de expo Raveel ontmoet Ensor en in het late najaar zet curator Xavier Tricot een tentoonstelling op waar het oeuvre van de Oostendenaar in dialoog gaat met dat van Paul Klee. Maar Ensor is ook prominent aanwezig in het vernieuwde Mu.ZEE en in een recent streetartwerk van SozyOne op de sokkel van het Europacenter. En 2024 is nu al uitgeroepen tot het Ensorjaar met tal van culturele evenementen in Oostende. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier