Ontdek de corona-calvarie van Johan Six in kerk Hoeke: “Parallel tussen kruisweg en coronaslachtoffers”

“In mijn werk trek ik de parallel met de vele duizenden mensen die hebben geleden en gestorven zijn aan het coronavirus”, stelt Johan Six.© (Foto Davy Coghe)
“In mijn werk trek ik de parallel met de vele duizenden mensen die hebben geleden en gestorven zijn aan het coronavirus”, stelt Johan Six.© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

Kunstenaar Johan Six uit Sijsele realiseerde in de kerk van Hoeke een opmerkelijk werk over de coronacrisis. “Het gaat om een ‘toevoeging’ aan de veertien staties van de kruisweg van Jezus Christus”, zegt Johan Six.

Sijselenaar Johan Six, die jarenlang bij drukkerij Die Keure werkte, mocht in 2017 en 2018 de officiële titel van Dams Stadskunstenaar dragen – in opvolging van de eerdere Stadsdichters – en laat zich sindsdien opmerken met bijzondere kunstinstallaties. Daarin speelt zijn verleden als graficus/druktechnicus vaak een grote rol.

Six liet zich inspireren door de coronacrisis voor een opmerkelijk werk in de pittoreske Sint-Jacob De Meerdere-kerk in Hoeke. “In overleg en met toestemming van pastoor Pradip Smaghe heb ik een toevoeging aangebracht aan de afbeeldingen van de veertien staties van de kruisweg van Jezus Christus hier in de kerk”, vertelt de kunstenaar.

Het hout vermolmt, als het ware aangetast door allerlei virussen

Aftakeling

“Zoals bekend markeren die veertien staties de laatste tocht van de lijdende Christus, op weg naar zijn kruisiging. In mijn werk trek ik de parallel met de vele duizenden mensen die hebben geleden en gestorven zijn aan het coronavirus. De houten plankjes bij iedere statie worden telkens smaller en kleiner, als teken van de aftakeling en het nakende einde. Het hout vermolmt, als het ware aangetast door allerlei virussen… De gezichten op de oude grafplaatjes die ik erop heb aangebracht zijn grotendeels onzichtbaar door het blauwe waas erover. Het blauw staat voor de de typerende blauwe uitrusting van het medisch en verplegend personeel op de covidafdelingen, vaak het laatste dat die patiënten zien voor ze sterven.”

Pelgrimstocht

Op de werken springen ook de sint-jakobsschelpen in het oog. Ze staan symbool voor de Sint-Jacob De Meerdere kerk die op de route van de pelgrimstocht naar Santiago De Compostella ligt. “Ik heb ook grote koperen klinknagels gebruikt in het werk; die verwijzen naar de nagels aan de doodskist.”

Inspirerende tekst

Stadsfilosoof Roel Jacobus maakte op vraag van de kunstenaar een inspirerende tekst – met de naam Corona-calvarie – die bijkomende duiding geeft bij het werk. De kunstinstallatie van Johan Six is nog tot eind oktober te bezichtigen in de kerk van Hoeke. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.