Nini Lambert eert haar man Willy De Bever met kunsttentoonstelling

Nini bij het schilderij dat Willy maakte als voorbereiding op hun diamanten huwelijksjubileum. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Begraven worden in een kist die je zelf hebt beschilderd. Op die manier nam Ieperling Willy De Bever vorig jaar afscheid van het leven. Elke zondag van oktober van 14 tot 18 uur stelt echtgenote Nini het atelier open waar Willy bijna dagelijks te vinden was.

Kunstschilder Willy De Bever overleed op 16 augustus vorig jaar en werd opgebaard in een kist die hij zelf had geschilderd. Naast de kist stond zijn laatste schilderij met daarop de woorden Dit is niet mijn laatste werk. “Een zevental jaar geleden besloot Willy zijn eigen doodskist te beschilderen, vol met zonnebloemen”, vertelt echtgenote Nini Lambert. “Hij beschilderde ook een doodskist voor mij, een met lavendel. We hebben er samen nog om gelachen wie eerst zou gaan en of de onderzijde sterk genoeg zou zijn.”

Schilderen als passie

Het werd Willy die eerst in zijn eigen kist terechtkwam. Daarnaast stond zijn laatste schilderij. “Willy had al jaren hartproblemen”, zegt zijn weduwe Nini. “Net toen hij een jaar met pensioen was, begonnen de moeilijkheden. Toen hij stierf, had hij al vijf overbruggingen en vier stents gekregen. Mijn man ging kort voor zijn dood fel achteruit en moest naar het ziekenhuis. Daar kreeg hij te horen dat hij palliatief was. Willy wou echter niet in het ziekenhuis sterven en kwam terug naar huis. Hij heeft hier nog twee weken geleefd. Zijn hart begaf het toen hij een stuk taart aan het eten was, want daar hield hij van. Na zijn dood vond ik iets vreemds op zijn laatste schilderij. Midden het doek staat te lezen: ‘Dit is niet mijn laatste werk.’ Wat hij daarmee bedoelde, weet ik niet en dat zal ik ook nooit te weten komen.” Willy De Bever was kunstschilder in hart en nieren. Hoewel hij aanvankelijk een carrière in het leger begon en daarna dertig jaar bij Picanol werkte, was hij het liefst bezig met zijn verfborstels. In zijn woning in Ieper had Willy een mooi atelier ingericht, waar hij dagelijks te vinden was. Wat er ook gebeurt, ik zal altijd blijven schilderen, zei hij een paar jaar voor zijn dood. Willy hield woord. “Willy heeft bijna tot de laatste dag geschilderd. Toen men hem naar het ziekenhuis bracht, hebben de dokters nog twee dagen voor zijn leven gevochten. Het mocht niet meer baten.”

Diamanten Jubileum

“Als mens was Willy een persoon die een luisterend oor had voor iedereen en positief in het leven stond. Als kunstenaar zei hij dat hij tevreden zou zijn als hij na zijn dood iets kon achterlaten. Willy organiseerde talrijke individuele tentoonstellingen en nam ook deel aan groepstentoonstellingen. Ik wil schilderen, elke dag opnieuw. Meestal meer dan zes uur per dag. Schilderen is mijn leven, vertelde hij ooit. Op 12 augustus vorig jaar zouden we ons diamanten jubileum vieren. Willy maakte er een schilderij over: wij centraal en de vrienden om ons heen. We hebben het spijtig genoeg niet kunnen vieren.”

Info: Hommage aan Willy De Bever in zijn atelier ‘Huize ter Linde’, Lindendreef 23 Ieper, tel. 057 20 34 63.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.