Nieuwe Oostendse Galerie Lloyd toont marines van Koen Broucke

Exposerend kunstschilder Koen Broucke bij zijn werk Winterlicht: de Oostendse zeedijk op een winterse avond.© (Foto ML)
Exposerend kunstschilder Koen Broucke bij zijn werk Winterlicht: de Oostendse zeedijk op een winterse avond.© (Foto ML)
Redactie KW

De vanochtend geopende Galerie Lloyd in de Vlaanderenstraat 76 ontvangt als eerste exposant beeldend kunstenaar en parttime Oostendenaar Koen Broucke.

De nieuwe kunstgalerie wordt logistiek en inhoudelijk gestut door Hugo Brutin, Danny Crabeels, zijn stiefdochter Ellen Lloyd en Georges Keymeulen. “Onze exposanten en hun werk staan centraal en als galerie willen we hen in een tijdelijke unie steunen in hun talent en eigenheid om zich artistiek verder te ontwikkelen”, zegt eigenaar Danny Crabeels. Staan later dit jaar nog geafficheerd: Sarah Van Hoe, Petrus De Man, Hervé Martyn en Carl Soete.

Met Koen Broucke (56) in huis neemt de galerie alvast geen valse start. Als historicus van opleiding en begenadigd pianist tekent en schildert hij gestaag aan een thematisch geïnspireerd oeuvre dat zijn historische interesse voedt en illustreert. Samen met auteur en goede vriend Koen Peeters die hij in onze stad voor het eerst ontmoette, componeerde hij de in 2019 verschenen roman ‘Kamer in Oostende’: het relaas van hun beider zwerftochten door de stad om zo haar karakter in kaart te brengen.

Voor ‘De waterkering’ schilderde en selecteerde de kunstenaar 34 olieverfschilderijen met water als thema. Het water dat hij in de Maas ziet stromen in zijn Ardens dorp Waulsort maar dat hem ook danig weet te imponeren in Oostende waar hij deeltijds verblijft. “Met zijn werken bewijst hij dat de picturale schilderkunst niet dood is. Zijn neo-expressionistische doeken – ook de kleine ogen monumentaal – zijn picturaal heel sterk en hebben een spontaan en gebald ritme”, aldus kunstcriticus Brutin. Ander werk van Koen Broucke is vanaf september in het Gentse SMAK te zien. Met ‘De waterkering’ van Koen Broucke in galerie Lloyd lijkt de zee net iets minder ver weg van het stadscentrum.

De expo loopt tot 1 augustus e.k. open op vrij-, zater- en zondag van 11 tot 13 uur en van 14.30 tot 18 uur. www.galerielloyd.be (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier