Nieuwe betonnen muur aan skatepark van Veurne wordt graffitimuur

foto MVO Hielke Smits (jeugddienst), Leah’s ouders, Pieter Plysier (jeugddienst), schepen Jonas Bel, studente en graffiti-artieste Leah Lecomte foto MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Tussen het skate- en het dirtpark staat een nieuwe betonmuur. Pieter Plysier van de Jeugddienst kwam met het idee om er een graffitimuur van te maken. Leah Lecomte (19) mocht als eerste haar graffititalent erop loslaten. Het is de bedoeling dat anderen haar voorbeeld volgen.

“Door de coronabeperkingen groeide de vraag vanuit de jongeren naar een ruimte waar ze worden gestimuleerd om creatief uit de hoek te komen”, legt Pieter Plysier uit. “We zagen zo’n initiatieven al bij andere jeugddiensten, maar in Veurne is er enkel de brug aan het Vaubanpark die vol graffiti is gespoten. Maar dat is dan illegale graffiti-art. Ons motto is: ‘make this art legal!’. Want deze kunstexpressie wint aan populariteit en op deze manier kunnen we én het negatieve imago errond weghalen en deze kunstvorm uit de illegaliteit en de criminaliteit halen.”

“We willen dit laagdrempelig aanpakken. We leggen geen regels op en er moeten geen afspraken worden gemaakt. Iedereen kan spontaan een stuk van de muur beschilderen met de graffitispuitbus. Alleen vragen we om de omgeving te respecteren en lege spuitbussen te recycleren. Uiteraard tolereren we geen obscene beelden.”

“De locatie bij het skatepark is doelbewust gekozen: de skatecultuur wordt vaak geassocieerd met de graffiticultuur. We richten ons trouwens niet enkel tot de jeugd; jong of oud, beginner of gevorderde… iedereen is welkom!”

Studente Leah Lecomte gaf als eerste het goede voorbeeld. “Ik volg de opleiding Digital Design & Development aan Howest Kortrijk, en wil ook nog een opleiding als illustrator volgen. Graffiti is niet bepaald mijn ‘corebusiness’; ik ben vooral bezig met digitaal ontwerpen en tekenen met potlood. Graag zou ik later een creatief beroep uitoefenen!”

Bloemen en vlinder

“Voor mijn graffiti-ontwerp in Veurne dacht ik aan een onderwerp met bloemen, en wilde ik uitkomen bij een vlinder. Uiteindelijk koos ik voor klaprozen, een toepasselijk thema voor deze streek, en een bloem die voor kleur zorgt. Ik ben er zo’n vijf à zes uur mee bezig geweest.”

Jonas Bel, schepen van Cultuur, Toerisme, Jeugd en Onderwijs: “Deze muur kan aan weerskanten worden beschilderd, is 14 meter lang en opgebouwd uit zeven betonnen elementen die elk 1,5 ton wegen. De kostprijs bedraagt net geen 3.000 euro. Met dit initiatief willen we de negatieve bijklank van graffiti uit de wereld helpen en iedereen kennis laten maken met deze niche van kunst in de ruime zin.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier