Nieuwe Beaufort-creatie ‘Windswept’ op strand Oostduinkerke als symbool voor kwetsbaarheid

‘Windswept’ is een creatie van de Belgische kunstenaar Els Dietvorst.© MVO
‘Windswept’ is een creatie van de Belgische kunstenaar Els Dietvorst.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Sinds donderdag schurkt het nieuwste kunstwerk voor Beaufort 21 aan tegen de duinen op het strand van Oostduinkerke, op een boogscheut van de stoere bronzen paardenvissers. ‘Windswept’ is een creatie van de Belgische kunstenaar Els Dietvorst en stelt een boom voor die zich schrap zet tegen de sterke zeewind maar daardoor een gebogen vorm aanneemt.

Windswept kreeg een strategisch plekje op het strand: in de schaduw van de boom kijk je enerzijds uit op het weidse strand en de schuimende golven van de zee, op de ‘kabientjes’ en in de verte ontwaar je de bronzen garnalenvissers te paard achter het openluchtzwembad. In de tegenovergestelde richting ontdek je kapel de Rozenkrans op de Albert I laan.

Aangespoelde stukken drijfhout

Stéphanie Anseeuw, schepen van Cultuur, vindt het kunstwerk helemaal passen bij Koksijde: “Kunstenaar Els Dietvorst vond haar inspiratie in door de wind gebogen bomen. Dat intrigeerde haar! Tijdens haar strandwandelingen verzamelde ze allerlei aangespoelde stukken drijfhout.”

“Samen met een lokale ambachtsman timmerde ze een nieuwe, naar beneden knikkende boom in elkaar, die nadien in brons werd gegoten. Zo veredelt ze de stukken hout tot een artistiek schuiloord voor strandwandelaars of het is ook een bijzondere ontmoetingsplek voor Koksijdenaars, die hier geborgenheid vinden. Windswept symboliseert het idee van kwetsbaarheid. De artistieke boom weegt 1.250 kg en is bijna 4 meter hoog.”

Waaaw! 🤩 Wat staat het daar knap te schitteren op ons strand! Het kunstwerk Windswept van Els Dietvorst is de nieuwe…

Geplaatst door Koksijde – Oostduinkerke op Donderdag 22 april 2021

Het kunstwerk van Els Dietvorst (°1964) vertrekt steeds vanuit een sociale bewogenheid. Els is dan ook een sociaal bewogen kunstenares die via haar beeldend werk maatschappelijke betrokkenheid wil creëren. Ze studeerde aan het Sint-Lucasinstituut in Antwerpen en behaalde een Master in Fine Art aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel.

Sinds 2010 woont en werkt ze in Ierland. Dialoog, experiment en intuïtie gebruikt ze als haar artistieke strategieën. Sinds de jaren negentig wordt Dietvorst bewogen door sociale kwesties zoals migratie, racisme en klimaatverandering.

Belgian Art Prize 2021

Ze onderzoekt de condition humaine . Dat vertaalt zich in de grote thema’s van haar werken, zoals leven en dood, angst, vervreemding en verlangen, en de ‘buitenstaander’. Els Dietvorst won ook de Belgian Art Prize 2021 .

Beaufort 21 loopt van 27 mei tot 7 november 2021 . Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van de zevende editie van de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee: hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur.

Als de hoogbouw aan de kust af en toe de vraag oproept hoe heeft de mens de kust veranderd , dan wordt de vraag nu omgedraaid: hoe heeft deze kust de mens veranderd . De geselecteerde werken tonen in de eerste plaats de vergankelijkheid van mens en materiaal, maar ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis.

Uitbouw kwalitatief beeldenpark

Ook hier worden de bijzondere kwaliteiten van Beaufort benadrukt: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier