Nieuw kunstwerk van lokale kunstenaar onthuld

Het schepencollege, hier rond de familie Van Roy, gaf groen licht voor het ontwerpen van dit kunstwerk.© Regi
Het schepencollege, hier rond de familie Van Roy, gaf groen licht voor het ontwerpen van dit kunstwerk.© Regi
Redactie KW

In Beernem is het een traditie geworden om bij elke legislatuur een kunstwerk aan te kopen van een lokale kunstenaar. Na de kunstwerken van Liesbet Vandeweghe, Jean-Claude Vanhaecke, Jef Claerhout en Rik Beuselinck, was het de beurt aan de 70-jarige beeldhouwer Karel Van Roy.

“Karel van Roy, is een plaatselijke kunstenaar, die in het bovenvermeld rijtje kunstenaars meer dan zijn plaats verdient”, aldus Patricia Waerniers, schepen van Cultuur. “Het schepencollege keurde op 2 oktober 2020 de aankoop van een kunstwerk van Karel Van Roy goed en de gemeenteraad gaf vervolgens groen licht op 15 oktober 2020. Vandaag kan ik als schepen van Cultuur samen met burgemeester Jos Sypré, de kunstenaar zijn werk laten onthullen.”

Karel Van Roy maakte al verschillende werken in opdracht van de gemeente Beernem zoals de gedenksteen voor het ossuarium op de begraafplaats Sint-Joris, de cultuurtrofee het Beerlanderke en de sporttrofee Gouden Beren, het gedenkmonument voor oorlogsslachtoffers in Oostveld …

“Ook als funerair kunstenaar verdiende Karel zijn strepen en een aantal realisaties zijn ook te bewonderen op de Beernemse begraafplaatsen”, gaat de schepen verder. “Karel Van Roy studeerde binnenhuisarchitectuur aan het Hoger Sint-Lucasinstituut in Brussel en volgde beeldhouwen vrije omgeving aan de Koninklijke Academie in Mechelen. Het is voor Beernem een grote eer een klassekunstenaar als Karel onder zijn bewoners te mogen rekenen. Het kunstwerk kreeg een symbolische plaats aan het ontmoetingscentrum OC De Kleine Beer. We hopen dat het kunstwerk mensen kan inspireren om in moeilijke tijden opnieuw hun leven in handen te nemen”, besluit Waerniers.

(Regi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.