Nancy Maselis maakt trofee voor wereldkampioen veldrijden: “Jammer dat ik kunstwerk niet zelf kon overhandigen”

© JT
© JT
Redactie KW

Wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel stond zondag op het WK-podium in Oostende te schitteren met zijn gouden medaille en trofee. Die trofee werd gemaakt door de Hoogleedse Nancy Maselis. Eerder ontwierp ze ook al verschillende trofeeën voor Belgische Kampioenschappen.

Nancy Maselis is beroepshalve leerkracht LO in Hooglede en Gits. Tijdens haar vrije tijd leeft ze zich graag creatief uit. Een hobby die ondertussen een ware passie is geworden.

“Ik doe elk jaar mee met ‘Buren bij kunstenaars’. Tijdens een van die edities kwam toevallig ook Rik Debeaussaert, voorzitter van het organiserend comité, op bezoek. Hij was enthousiast en vroeg of ik een trofee kon maken. Dit was voor het BK veldrijden 2012 in Gits. Ondertussen heb ik ook de trofee mogen maken voor het BK tijdrijden 2014 in Hooglede en voor het BK veldrijden in Oostende 2017”, opent Nancy.

 © JT
© JT

“In totaal heb ik zo’n 30 uur werk gehad om de trofee te maken. Er zijn een aantal vereisten vanuit de organisatie maar ik maak de trofee wel vanuit mijn eigen inspiratie en gevoel. Ik begin met de opbouw van een metalen geraamte dat nadien bekleed wordt met powertex. Dit is een milieuvriendelijke textielverharder. Nadien krijgt het werk een laagje vernis en wordt het gebrusht met goudpoeder.”

Terechte winnaar

De strenge coronamaatregelen zorgden ervoor dat Nancy zelf de trofee niet kon overhandigen aan de nieuwe wereldkampioen op het podium. “Dat is enorm jammer. Ik heb in het verleden zelf mijn trofee mogen overhandigen aan onder andere Sven Nys en Wout Van Aert. Het doet toch wel wat als je voor zo’n massa volk het podium op mag en je werk persoonlijk mag overhandigen.”

“Het was vooraf een groot vraagteken wie van de twee ( Mathieu van der Poel of Wout Van Aert, red .) er zou winnen. Het zal wel voor altijd een mysterie blijven wat er gebeurd was indien Wout Van Aert niet lek had gereden. Maar Mathieu is wel een terechte winnaar. Bovendien hebben ze nu beiden een trofee van mij in hun bezit.”

Trofee van Sven Nys

Zo’n trofee is een mooie herinnering aan een fantastische dag. Maar wat doet een toprenner daarmee? “Soms vraag ik me wel eens af wat er nadien gebeurt met zo’n trofee. Vliegt dat in de kelder? Geven ze dat weg aan hun supporters? De trofee van Sven Nys staat bijvoorbeeld in het ‘Sven Nys Cycling Center’ in Tremelo. Dat maakt me wel blij”, besluit Nancy. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.