‘Monumentaal’ Beaufort-kunstwerk moet blikvanger worden aan nieuwe strekdam in Blankenberge

Burgemeester Daphné Dumery.©KURT DESPLENTER BELGA
Burgemeester Daphné Dumery.©KURT DESPLENTER BELGA
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Beaufort, de kunsttriënnale aan de Belgische kust, is aan haar zevende editie toe. Ook Blankenberge neemt dit jaar weer deel, en dit met een indrukwekkend beeldhouwwerk van de Franse kunstenares Marguerite Humeau . Burgemeester Daphné Dumery is alvast enthousiast over het werk. “Het wordt een afspiegeling van onze badstad.”

Vanaf donderdag 27 mei wordt de zevende editie van Beaufort uitgerold langsheen de Belgische kustlijn. Burgemeester Daphné Dumery toont zich bijzonder tevreden over de vernieuwde samenwerking met Westtoer. “We hebben samen een heel traject afgelegd in de zoektocht naar een kunstenaar die echt past bij het DNA van onze stad. Het geselecteerde werk wordt als het ware een afspiegeling van onze badstad”, klinkt het.

De Franse Marguerite Humeau tekende volgens het Blankenbergse stadsbestuur voor de realisatie van een werk op monumentale schaal, “ een futuristisch kunstwerk met maritieme allure dat een ware eyecatcher belooft te worden”, aldus Dumery. Het werk krijgt eerst een voorlopige plaats in de omgeving van de jachthaven, en zal dan later ingeplant worden aan de nieuwe strekdam.

‘Verrassend stukje Blankenberge’

“We hebben ervoor gekozen om de belangrijke infrastructurele werken aan de strekdam te koppelen aan een artistiek project zijnde Beaufort. Mensen worden via beeldende kunst aan het wandelen gezet, waarbij we hen naar een verrassend stukje Blankenberge in de uithoek van onze badstad leiden”, geeft burgemeester Daphné Dumery mee.

Ook schepen voor Cultuur Alfons Monte (N-VA) is bijzonder tevreden met de samenwerking. “Beaufort heeft zich in de voorbije jaren sterk weten te profileren op bovenregionaal niveau. Jaarlijks zakken honderdduizenden geïnteresseerden af richting de deelnemende steden om de geselecteerde werken te bewonderen. Met het zomerseizoen in aantocht, zullen we dan ook ten volle inzetten op de toeristische meerwaarde van het project.” De stad heeft 75.000 euro veil voor het kunstwerk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.