Moniek Gheysens etaleert geëngageerd kunsthart aan Leieboorden

Moniek Gheysens: “Het is heerlijk om iets anders te doen met stoffen.”© LO
Moniek Gheysens: “Het is heerlijk om iets anders te doen met stoffen.”© LO
Redactie KW

In de buurt van de Diksmuidekaai, nabij het Koning Albertpark, is een opvallend kunstwerk te zien van de Heulse kunstenares Moniek Gheysens. De opvallende slogan ‘Alle leven is verbinding en alle verbinding is liefde’ werd daarbij in kleurrijke stoffen langs de Leieboorden gedrapeerd.

Moniek Gheysens (72) studeerde plastische kunsten in Gent. Later werkte ze in de antiekhandel, maar al snel schakelde ze over naar het ontwerpen van mode. Ze gaf regelmatig modeshows. Een van haar realisaties is het stadsgedicht ‘Appel op de muur’ aan de gewezen kluifrotonde. Moniek is ook gemeenteraadslid voor Team Burgemeester.

Moniek Gheysens, gekenmerkt door een luisterend oor en een scheut rebelsheid, wordt naar eigen zeggen al haar hele leven gedomineerd door kunst. Ze is een pure kunstenares, vindt ze. “Ik wil echt komaf maken met dat etiket van ‘modeontwerpster’. Ik ben op de eerste plaats kunstenares.” Moniek ziet haar modeontwerpen eerder als een project. “Het is een fase die is afgesloten, hoewel mijn liefde voor die stiel is gebleven. Maar nu ben ik al een tijd bezig als kunstenares”, zegt Moniek.

Haar creativiteit is voelbaar op alle vlakken. Zoals ze speelt met stoffen doet Moniek dat ook met andere materialen. “Het is heerlijk om iets anders te doen met stoffen dan alleen kledij ontwerpen. Ik wil creatief omgaan met materialen. Mijn grootste passie is tekenen. ‘Kunst’ is een deel van mij. Ik zou alles sparen om er later iets mee te creëren. Zoals de restjes stoffen die ik nu in dat kunstwerk gebruik. Dat kan gaan van creatief omvormen tot een speciale inkleding”, vertelt de kunstenares.

Verbinding

Aan de balustrade langs de Leieboorden, in de Diksmuidekaai nabij het Koning Albertpark, kan je de zin ‘Alle leven is verbinding en alle verbinding is liefde’ lezen. In haar werk hield Moniek rekening met de kleurensymboliek. “Het woord liefde staat in het rood voor passie, roze verwijst naar de liefde en het paars refereert naar spiritualiteit. Met het post-corona-tijdperk in aantocht komen we in een andere wereld terecht, waar verbinding en liefde mogelijk zijn.

De zin ‘Alle leven is verbinding en alle verbinding is liefde’ is voor Moniek een oproep naar ‘meer’. “Meer menselijkheid, meer onderlinge solidariteit en meer mededogen en compassie met de anderen. Ieder voor zich is aan het eind van zijn latijn”, aldus Moniek.

Oorspronkelijk zou Moniek zitcirkels maken in textiel. “Gelukkig is dat niet meer nodig. Integendeel. We hebben lang genoeg in bubbels, cirkels en besloten kringen gezeten. We willen de cirkels doorbreken, openen en weer ruimte maken voor externe belevingen.”

Recycleer!

Moniek Gheysens werkte vijf dagen aan de 25 meter lange zin. De letters zijn gemaakt van overschotjes van stoffen en textiel, rond ijzerdraad en kippengaas gedraaid. Zo geeft Moniek nóg een duidelijke boodschap mee: “Gooi niks weg, recycleer!”

De restjes stof komen uit haar modeatelier, Het kunstwerk is geen lang leven beschoren. “Dat hoeft niet. Kunst is vergankelijk en dat is voor mij oké. Kunst mag niet elitair zijn”, besluit Moniek Gheysens.

(CH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier