Meulebeke zet in tegen borstkanker

Schepen Paul Demeulemeester, burgemeester Dirk Verwilst, Ines Cardoen van het dienstencentrum, Eveline Deprust (afdelingshoofd burger en welzijn) en schepen Rik Priem. (foto Luc)
Redactie KW

Oktober is de maand van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Meulebeke steunt de nationale borstkankerorganisatie ‘Think Pink’ door mee te werken aan de verkoop van balpennen en lippenbalsems.

“Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen borstkanker”, opent burgemeester Dirk Verwilst. “Het lokaal bestuur Meulebeke spoort dan ook alle vrouwen aan om van hun 50ste tot en met hun 69ste elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. In Meulebeke ondergaan iets meer dan 67 procent van de vrouwen dit preventief onderzoek, een cijfer dat 5 procent hoger ligt dan dat van onze provincie. Toch streven we naar een cijfer van 75 procent. We hechten veel belang aan de gezondheid van onze inwoners en om die reden bouwen we een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid uit”, gaat Dirk Verwilst verder. “Een gezonde gemeente zet in op een mix van strategieën, informeren en sensibiliseren, afspraken en regelgeving en zorg en begeleiding. We ondertekenden het charter Gezonde Gemeente en zetten op die manier in op gezondheidspromotie en ziektepreventie. Het Lokaal GezondheidsOverleg (LOGO) begeleidt ons hierbij.” “In dit kader onderneemt Meulebeke heel wat acties tijdens de maand oktober”, pikt schepen Rik Priem in. “Zo worden er roze accenten aangebracht op het dienstencentrum ter Deeve, het gemeentehuis en de bib. In het lokaal dienstencentrum en in de bib kun je deelnemen aan een gezondheidsrally Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Aan de onthaalbalies van onze gemeentelijke diensten kan men eveneens een balpen kopen (2 euro) of een lippenbalsem (3 euro) om de Think Pink-actie te steunen.”

Tentoonstelling

“In ons lokaal dienstencentrum loopt er een tentoonstelling Bustehouder die het verhaal brengt over geboren worden en groeien, over liefde voor je borsten, maar ook over borstkanker en het leven erna. Aan de hand van 19 banners vertellen verschillende vrouwen over hun kijk op hun lichaam, over vrouw-zijn en ouder worden… De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de kantooruren van het dienstencentrum”, besluit Ines Cardoen van dienstencentrum ter Deeve. (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.