Martine Dubois schenkt kunstwerk aan Wieltjesgracht in Ieper

De personen op de wereldbol zijn gemaakt met krantenpapier van over de hele wereld. (foto EG)
De personen op de wereldbol zijn gemaakt met krantenpapier van over de hele wereld. (foto EG)
Redactie KW

In de inkom van Wieltjesgracht staat het werk ‘Samen Sterk’ in papier-maché. “Ik maakte het tijdens de eerste lockdown. Het is een hulde aan de vele vrijwilligers die zich inzetten tijdens de coronapandemie”, zegt Martine Dubois die haar kunstwerk aan het woonzorgcentrum schonk.

Martine Dubois (62) is sinds maart 2019 met pensioen. Ze werkte aan de stad Ieper en was actief in de onderhoudsdienst, werkte als bode en was aan de slag in de bibliotheek.

Vrije tijd in overvloed

“In de bibliotheek noemden de kinderen mij ‘de boekendokter’ omdat ik vooral boeken herstelde”, vertelt Martine. “Ik heb mijn werk altijd met hart en ziel gedaan. Nu ik met pensioen ben, heb ik vrije tijd in overvloed. Naast de knutselactiviteiten in de bibliotheek ben ik actief als amateurfotografe en voorzitter van de Koninklijke Ieperse Foto- & Diakring. Ook in de cafetaria of bij speciale feestjes of gelegenheden vind je mij als vrijwilliger in Wieltjesgracht, samen met mijn man Luc Schaut. Bij ’t één en ’t ander’ van het H. Hartziekenhuis en in de gevangenis geef ik ook wel eens een workshop.”

“Vroeger organiseerde de CM workshops rond ‘werken met papier-maché’ en dat sprak mij echt aan. Ik heb er mijn hobby van gemaakt. Mijn zolder staat vol figuurtjes in papier-maché. Vrienden en kennissen noemen het kunstwerkjes maar ik zie het eerder als knutselwerkjes. Ik ben dus geen kunstenaar maar een knutselaar”, minimaliseert Martine haar werkjes. “Er staan beeldjes bij vrienden en kennissen en ook in de Standaard boekhandel, en ik maak ook dergelijke werkjes op aanvraag”, aldus Martine.

Uniek en aangrijpend

‘De Madammen’, het populaire programma van Radio 2, deed na één jaar corona een oproep om kunstwerkjes die verband hielden met corona in te sturen. “Cathérine Vandoorne van De Madammen vond ‘Samen Sterk’ een uniek en aangrijpend kunstwerkje”, vervolgt Martine.

“Ik heb duidelijk gemaakt dat ik een ode wou brengen aan alle personen die zich wereldwijd inzetten tijdens de coronapandemie. De personen op de wereldbol zijn gemaakt met krantenpapier van over de hele wereld. Ook voor de wereldbol gebruikte ik krantenpapier van overal. De boodschap die ik hiermee wil meegeven, is dat iedereen samen vecht tegen corona. Ik heb dit werkje geschonken aan Wieltjesgracht waar ik werk als vrijwilliger. Er staat ook een kleinere versie in café Du Centre in Mesen bij Dorine Dewandel, een goede vriendin van mij.”

Intussen werkt Martine aan een vervolg op ‘Samen Sterk’. “Het wordt een werkje dat focust op de vaccinatie tegen corona die nu aan de gang is. Ik hoop immers echt dat we vlug kunnen terugkeren naar het normale leven”, besluit Martine Dubois.

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten