Mama Marina en dochter Yeva delen passie voor kunst

Yeva en Marina bij hun werken. Let op het portret van acteur Peter Van Den Begin en Marina’s man op een beer.© WK
Yeva en Marina bij hun werken. Let op het portret van acteur Peter Van Den Begin en Marina’s man op een beer.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Marina Krylova en haar 14-jarige dochter Yeva uit Sint-Michiels delen de passie voor het penseel. Yeva laat zich daarbij inspireren door gelaatsexpressies, bij Marina is haar geboortestreek nooit ver weg. “Ik hou ontzettend veel van Rusland, maar ondertussen ook van België.”

Marina Krylova (40) woont al geruime tijd in Sint-Michiels maar is afkomstig van Orjol, een stad zo’n 350 kilometer ten zuiden van Moskou. Door haar talent werd ze daar op jonge leeftijd toegelaten aan de kunstacademie.

“De Russische cultuur is vooral bekend op het gebied van literatuur, klassieke muziek en ballet, maar de Russen waren ook toonaangevend in de moderne schilderkunst. Ik had bovendien het geluk dat mama en papa allebei muzikant waren en mij op artistiek vlak enorm stimuleerden”, aldus Marina.

‘Kijk wat ze kan!’

Het was echter een juf van de lagere school die haar tekentalent ontdekte. “Toen ik een jaar of zes was, tekende ik met kleurpotloden eens een zhar-ptica of vuurvogel in de klas, een mythisch dier uit Russische sprookjes. Mijn juf liet die tekening enthousiast zien aan mijn mama: kijk wat ze kan! ’”

Marina maakt ook portrettekeningen in potlood – met die van acteur en karakterkop Peter Van Den Begin én van wijlen burgemeester Lippens werd ze geselecteerd voor een expositie – en schildert mooie winterlandschappen, waarvoor ze inspiratie haalt uit de reisfoto’s van haar man.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Hij organiseert skitrips per helikopter, in de ongerepte natuur van Kamtsjatka, Siberië en de Kaukasus. Tussen de beren en de vulkanen. Helikopters en motorfietsen vind ik ook leuk om te schilderen. Heel technisch, maar in bovenaanzicht zijn het net insecten. En de reden dat ik zo graag sneeuwlandschappen schilder, is dat die mij doen denken aan de winters in Rusland toen ik nog klein was.”

Yeva moet lachen als we suggereren dat het schilderij van haar vader – op de rug van een beer – aan Poetin doet denken. “Het stereotiepe van de stoere Rus.”

Ik schilder graag sneeuwlandschappen. Ze doen me denken aan de winters in Rusland”

Yeva leerde ook van kleins af tekenen en schilderen. Haar dada: gelaatsexpressies. “Ik teken graag emoties, alle contrasten van de expressie. Als kind zag ik mama vaak bezig en zo raakte ik door haar beïnvloed. Het ziet er altijd heel realistisch uit wat zij maakt. Ik teken graag digitaal omdat je dat er ook heel realistisch kunt laten uitzien. En een digitale tekening kun je gemakkelijk gebruiken voor sociale media zoals Instagram. Verder werk ik graag met potlood, water- en acrylverf.”

“Yeva volgt nu kunsthumaniora en ze doet het daar prima”, zegt Marina. “Als kind experimenteerde ze ook graag. Zo hing ze eens heel haar kamer vol fijne draadjes. Precies een kunstinstallatie.”

Vorm van zelfexpressie

“Dat waren laserstralen”, glimlacht Yeva. “Ik vind het fijn dat mama me in mijn creativiteit steunt. Kunst is voor mij een belangrijke vorm van zelfexpressie.”

“Voor mij is schilderen meer een soort meditatie; ik geniet ook enorm van het proces. Ik word door mijn dochter geïnspireerd en Yeva ook door mij – misschien moeten we eens samen een moeder-dochterexpositie doen”, oppert Marina. “Yeva heeft overigens een prachtig kunstig dagboekje voor me gemaakt toen ik in behandeling was voor kanker.”

Yeva heeft nog een passie: meerminzwemmen, met monovin.© gf
Yeva heeft nog een passie: meerminzwemmen, met monovin.© gf

Marina en haar dochter houden er allebei nog andere hobby’s op na: “In april lanceer ik een nieuw project, dat te maken heeft met mijn tweede passie: dansen. Yeva’s tweede passie is monovin zwemmen, zoals een zeemeermin. Ze kan ook trucjes doen onder water”, vertelt Marina.

Binnenkort gaat ze nog eens op familiebezoek in Moskou. “Mijn mama en zus wonen daar. Maar de reden is ook dat ik absoluut met het Sputnik-vaccin gevaccineerd wil worden”, glimlacht ze.

“Ik ben trots op mijn vaderland én ben graag in België. Ik ben hier mama geworden, heb hier mijn gezinnetje. Wat ik wel vervelend vond is dat ik, hoewel ik hier Nederlands leerde, in het begin niks van jullie dialect begreep. Het leek wel Chinees”, knipoogt ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.