https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mady en Corine werken expo uit in het teken van de vrouw

Mady Herman in haar atelier.©ELS DELEU
Mady Herman in haar atelier.©ELS DELEU
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Kunstenaressen Mady Herman uit Heule en Corine Vanhoenacker uit Rekkem stellen nog tot 12 april telkens van 14 tot 18.30 uur tentoon in ’t Koetshuis bij Baron Casier in Waregem.

“We zetten een tentoonstelling op in het teken van de vrouw”, stelt Mady. Er komen glassculpturen van torso’s, buikjes en ‘poepjes’ van Mady en werken met houtskool, pastel of schilderijen van Corine.

Mady en Corine leerden elkaar kennen via ‘Cercle Royal Artistique Mouscronnois’. Daar is Corine lid van en ze organiseerde al tentoonstellingen samen met de Kortrijkse Sint-Lucasgilde, waar Mady ondervoorzitter is.

Thuis werken

Mady is al sinds 1988 bezig met kunst. Ze deed altijd grafiek maar nadat ze gestopt was met werken bij Barco keek ze uit naar een andere materie. “Ik wou wel op hetzelfde niveau werken”, vertelt ze.

Aan de academie werd in groep gewerkt en daar kon ze zich niet voldoende concentreren. “Ik kon niet voldoende vanuit mijn buikgevoel werken en kon mijn werk ook niet zelf in de oven stoppen, met als gevolg dat ik vaak breuken had. Mijn man en ik zorgden dus zelf voor een oven om thuis te kunnen werken. Zo kan ik zelf de nodige berekeningen maken en in de gaten houden wat mijn glas doet in de oven, zodat ik indien nodig kan bijsturen. Nu heb ik vrijwel geen breuken meer en zit mijn volledig eigen verhaal in mijn werk!” Mady heeft ook een oventje met gas waar ze resultaten mee haalt die ze niet haalt met een elektrische oven.

“Aan de academie kon ik niet voldoende vanuit mijn buikgevoel werken”

Mady heeft nu ook altijd de nodige glaskorrels in de gewenste kleuren bij haar thuis. Ze doet ook nog grafiek. “Soms ben ik een hele tijd bezig met glaskunst, en dan schakel ik weer over op grafiek, waar ik dan weer een hele tijd mee bezig ben. Het overschakelen van grafiek naar glaskunst gaat makkelijker dan het omgekeerde.”

Expo in Waregem

De tentoonstelling in het Koetshuis was gepland vorig jaar rond dezelfde periode, maar ze werd toen afgelast. “Nu kan alles plaatsvinden mits de nodige veiligheidsnormen”, vertelt Mady.

Haar man Luc Declercq is van Waregem afkomstig. “We gingen er vroeger uit en ik droomde ervan om ook daar eens mijn werk te kunnen tonen. Bovendien is er in Waregem ook een academie waar je glaskunst kan volgen, dus is het interessant om daar eens te kunnen tonen wat je met glas allemaal kunt doen.”

Vaak in buitenland

Met de tentoonstelling in Waregem is Mady niet aan haar proefstuk toe. Ze exposeerde al verschillende keren met de Sint-Lucasgilde of met andere kunstenaars. Ze vond ook al de weg naar het buitenland met tentoonstellingen in Duitsland, Engeland en Frankrijk, maar vooral in Polen waar ze al 94 keer was. Daar stelde ze samen met plaatselijke vrienden tentoon.

Ze is nu al werken aan het voorbereiden voor een tentoonstelling binnen twee jaar. (EDB)

De gratis tentoonstelling in het Koetshuis aan de Stationstraat 31 in Waregem loopt nog tot maandag 12 april en kan telkens van 14 tot 18.30 uur bezocht worden op afspraak, zodat er niet teveel volk tegelijk aanwezig is. Voor een afspraak kan je bellen met Mady op 0497 57 80 19.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.