Maaike Leyn even terug in haar geboortestad Roeselare met tentoonstelling

Maaike Leyn (links) nodigde onder andere Birde Vanheerswynghels uit om mee te exposeren. (foto SB)© Stefaan Beel
Maaike Leyn (links) nodigde onder andere Birde Vanheerswynghels uit om mee te exposeren. (foto SB)© Stefaan Beel
Redactie KW

Tot 18 april loopt in kunst- en erfgoedhuis Ter Posterie een tentoonstelling met werken die vooral de nacht belichten. Curator van ‘Daisies by Night’ is Maaike Leyn. “Leuk om weer eens in mijn geboortestad te zijn.”

Kunstenares Maaike Leyn werd in Roeselare geboren maar groeide op in Hooglede. “Heel wat van mijn jong leven speelde zich wel af in Roeselare. Ik ging er onder andere naar de kunstacademie maar later overkwam me wat zovele West-Vlamingen meemaken. Je gaat studeren in Gent en je blijft er plakken. Enkele jaren geleden stond ik voor de keuze, blijven wonen in het dure Gent en blijven zoeken naar een betaalbare woonst of terugkeren naar West-Vlaanderen. Het werd Oostende. Je vindt er nog authentieke en betaalbare art-deco-woningen in goede staat. Ik woon en teken nu op enkele passen van de zee. Dat was tijdens de lockdown een ware luxe.”

“De plannen voor een expositie in Roeselare dateren al van voor de lockdown. Meer nog, de tentoonstelling was zo goed als af en klaar voor de vernissage toen alles dicht ging. Maar met Bieke Demeester, verantwoordelijk voor het luik expositie in De Spil en Ter Posterie, werden meteen plannen gemaakt voor een herneming. Toen en ook nu voelt het toch speciaal om hier te mogen exposeren.”

“Maar vooral de vraag van Bieke om deze tentoonstelling zelf te gaan samenstellen was een verrassing. Ik mocht als curator op zoek naar tekenaars die ik goed ken of apprecieer. En er moest een overkoepelend thema worden gezocht.”

Nachttaferelen

Het werk van Maaike Leyn kenmerkt zich door grijstinten en vage, mistige achtergronden. Het zijn gevoelige tekeningen, niet treurig maar bedoeld om troost te bieden. Maaike knijpt bij het tekenen als het ware de ogen dicht en in die schemering ziet ze de impressies van de werkelijkheid ontdaan van alle franjes.

“Mijn tekeningen zijn net nachttaferelen. Ze komen hier in Ter Posterie bijzonder goed uit op de witte muren. Om deze tentoonstelling samen te stellen ging ik op zoek naar collega’s die ook die suggestie van de nacht in hun werken proberen te brengen. De meeste tekeningen zijn zwart-wit maar enkele tekenaars proberen diezelfde sfeer ook met kleur te bereiken.”

“Bij een tentoonstelling hoort een titel. Daisies by Night verwijst naar de madeliefjes, daisies in het Engels. De bloempjes met hun gele hartjes richten zich overdag naar de zon en sluiten ‘s nachts de gele knop in met hun witte blaadjes. De titel verwijst ook naar de kwetsbare positie van de madeliefjes in de nacht. Wat overdag een overweldigend bloemenveld is, verkleurt ‘s nachts tot vervaarlijk groen. De expo gaat over day-sees , dag-oogjes in de nacht of over nacht-ogen. Verwacht je dus niet aan tekeningen over madeliefjes. Je ziet vooral gevoelige observaties van de wereld rondom ons. De kijker wordt uitgenodigd om mee te gaan tasten in die duisternis”, aldus Maaike Leyn.

FINISSAGE

Maaike Leyn bracht vijf collega-tekenaars mee naar Ter Posterie. Het zijn Johan De Wilde, Malgorzata Maria Olchoska, Birde Vanheerswynghels, Steven Baelen en Wim Bouciqué.

De expo loopt tot en met 18 april. Op die zondag is er van 14 tot 18 uur een finissage met muziek van en door Philip Bosschaerts, de frontman van Mintzkov. Dat op voorwaarde dat de coronamaatregelen dit op dat moment al toelaten.

(BC)

Info: De tentoonstelling is open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur. Er kunnen slechts zeven personen tegelijkertijd aanwezig zijn. Je kan je ter plaatse aanbieden, registreren en eventueel je beurt afwachten of je boekt een bezoek op voorhand op www.terposterie.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.