Luc Lebon in Galerie Blomme

Luc Lebon voor zijn kleurrijke koppen in Galerie Blomme.© (Foto SB)
Luc Lebon voor zijn kleurrijke koppen in Galerie Blomme.© (Foto SB)
Redactie KW

Stadsgenoot Luc Lebon is te gast in Galerie Blomme. Met zijn herkenbare stijl en een overvloed aan blije kleuren draagt hij twee weken lang bij tot de gezellige sfeer die sinds de opening van de terrassen weer heerst in de Roeselaarse winkelstraat.

Luc Lebon (68) handtekent zijn schilderijen met Luk, met k dus. “Die k is er al van kindsbeen af bij. Het is een gewoonte geworden, een folietje waar je niet meer achter moet zoeken.” De diepere betekenis ontdekken kan de bezoeker dan weer wel bij het bekijken van de schilderijen van Luc.

“Ik ben net afgestudeerd aan de academie richting schilderkunst. Tijdens die zeven jaar heb ik heel veel bijgeleerd vooral op technisch vlak maar ik heb mijn eigenheid nooit opgegeven. Mijn werken vielen altijd op tussen die van de andere leerlingen. Kleur is wat primeert in mijn schilderijen. Het maakt mij vrolijk en hopelijk ook diegene die mijn werk in zijn woning brengt.”

Luc Lebon steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. “Ik wil echt een stapje hogerop. Mijn eerste solotentoonstelling in 2019 was een succes. Het was voor mij een poging om ook hier wat bekendheid te krijgen. Veel van mijn schilderijen hangen in vakantiewoningen in Zuid-Frankrijk. Mijn uitvalsbasis is het restaurant van mijn petekind Virginie Depoorter en haar man Niels in Taillades in de Provence. Dat fungeert voor mij een beetje als een galerie. Hier is het een stuk moeilijker om als kunstenaar een kunstgalerie binnen te geraken.”

Cross-over

In Blomme heeft Luc Lebon naast zijn schilderijen ook wat beeldhouwwerken geplaatst. “Afstuderen aan de SASK betekent ofwel stoppen met bijleren ofwel opnieuw starten in de nieuwe cross-overrichtingen. Je probeert in die cursussen je eigen talent toe te passen in een andere discipline. Dus staan er in Blomme een paar heel kleurrijke koppen. De techniek is apart. Klei droogt snel en zorgt voor breuken. Ik pak mijn beelden na het ontwerp en het schilderen in met een doorzichtige epoxy wat het geheel erg sterk maakt.”

“Ik heb ook wat nieuw werk bij. Dat is een stuk abstracter dan wat ik tot nu toe maakte. Het is een probeersel. Ik denk daar niet al te fel bij na. Deze werken zijn misschien iets minder vertellend maar toch blijft het verhaal belangrijk voor mij. Tenslotte kan je achter een suggestief gordijn ook even naar mijn naakten gaan kijken. Ook daar mag de kijker zijn eigen verhaal verzinnen”, lacht Luc Lebon.

De tentoonstelling in Galerie Blomme in de Ooststraat is nog gratis te zien tot en met 16 mei elke dag van 14 tot 18.30 uur. Luc Lebon is altijd aanwezig en geeft met plezier een rondleiding.

(Bart Crabbe)

Meer schilderijen van Luc Lebon op www.aubergedescarrieres.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier