https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Luc Lambert stelt foto’s tentoon in wzc Hardoy

(gf)©luc lambert
(gf)©luc lambert
Redactie KW

Luc Lambert haalt momenteel zijn fotoarchief uit de kast. Hij laat de inwoners, het personeel en het toegelaten bezoek van wzc Hardoy genieten van zijn foto’s tijdens een tentoonstelling.

“Ik begon in het tijdperk van de analoge fotografie”, vertelt Luc Lambert. “Toen de digitale fotografie startte, ben ik naar de avondschool getrokken en dit gedurende 18 jaar. Eerst heb ik er tien jaar computer gevolgd en dan nog acht jaar fotografie. Ik haalde ook mijn certificaat van fotograaf. Alles om mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak.”

Luc was geboeid door natuurfotografie en door het Veldbos in het bijzonder. Het Veldbos ligt immers in zijn achtertuin. In de laatste 20 jaar heeft hij er bijna dagelijks een toertje gemaakt en er duizenden foto’s vastgelegd. “Het is uit die verzameling dat ik een reeks natuurfoto’s heb gekozen om te exposeren en om zo wat verstrooiing te brengen in deze coronatijd”, zegt Luc.

“De dierenpopulatie in het bos is er de jongste jaren wel wat op achteruitgegaan. Hoe meer de mens het bos inneemt, hoe minder wild. Het duurt soms uren om een mooie foto te nemen, maar dat geduld heb ik zeker! Ik fotografeer de vogels, de watervogels en de viervoeters zoals konijnen, hazen, vossen en reeën. De jongste evolutie is de aanwezigheid van eekhoorns in het Veldbos”, aldus de Ardooise amateurfotograaf.

Weerfotografie

Luc is ook ‘beroemd’ als weerfotograaf. Dagelijks doet hij zijn ritje in en om Ardooie en dit resulteert telkens in een vijftigtal foto’s van het landschap met de nadruk op de weersomstandigheden. De beste exemplaren stelt hij al acht jaar ter beschikking van de weerberichten in de krant en op televisie.

“Elke dag is het spannend of er een foto zal verschijnen. Ik hou ook alles netjes bij. Zo heb ik een collectie van 100.000 foto’s. daarvan zijn er al 1.300 op televisie vertoond. Dit op verschillende zenders. Focus en WTV tonen meestal beelden uit onze regio.”

“Op PlattelandsTV is men vooral geïnteresseerd in landschappen en foto’s die met landbouw te maken hebben. Op VRT en WTV is het aanbod groter, maar regelmatig komt er toch een van mijn foto’s op het scherm. Alle foto’s moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze moeten helder en scherp zijn, ze mogen niet met tablet of gsm gnomen zijn. Ze moeten horizontaal genomen zijn en vier vijfden moet de lucht tonen boven het landschap.”

Cultuurprijs

Voor Luc is fotografie een boeiende hobby. Je komt zo in contact met bijzonder veel mensen en dagelijks geniet je van de natuur en de verschillende seizoenen. Vier jaar geleden kreeg hij de Ardooise cultuurprijs als waardering voor zijn werk. Luc stelt eveneens zijn foto’s ter beschikking van het gemeentelijk infoblad en op de site van www.Westvlaamsehart.be leverde hij met zijn natuurfoto’s pionierswerk. (JM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.