Kunstwerk ‘Zeemansgraf’ in Lombardsijde huldigt IJslandvaarders

Een delegatie van het Middelkerkse schepencollege huldigde ‘Zeemansgraf’ in. IJslandvarende lokale visserslegende Pette Corteel kijkt toe. © LUC CASSIMAN Luc Cassiman
Redactie KW

Het nieuwe kunstwerk ‘Zeemansgraf’, een duet van steen en smeedwerk van assemblagekunstenaar Eric Baeyens, siert voortaan het Pette Corteelplein in Lombardsijde. Het brengt niet toevallig hulde aan de lokale IJslandvaarders.

“Ik woonde mijn hele kindertijd in Lombardsijde. Ik vind het dus super speciaal dat mijn werk nu hier terechtkomt”, stelt Eric Baeyens. Hij eert met dit kunstwerk de stoere vissersbonken die tot het einde van de 19de eeuw met hun gammele visserssloepen tot zes maanden van huis weg waren om de wateren rond IJsland te bevissen. Hun belangrijkste schat? kabeljauw.

De bekendste onder de Lombardsijdse IJslandvaarders is Pol ‘Pette’ Corteel. Hij voer maar liefst acht keer naar IJsland. Soms onder erbarmelijke omstandigheden. Toch liet Pette in 1953 optekenen dat hij het ‘met heel zijn ziele opnieuw zou doen’. Pette houdt nu met doordringende blik het ‘Zeemansgraf’ in de gaten.

Passend eerbetoon

‘Zeemansgraf’ is dus de nieuwste aanwinst voor het Middelkerkse openbare kunstpatrimonium. “Onze cultuurraad gaf positief advies rond het kunstwerk en suggereerde deze locatie. Het is een passend eerbetoon aan dit belangrijk stuk Lombardsijdse geschiedenis en we mogen weer een nieuw kunstwerk aan onze indrukwekkende collectie toevoegen”, zegt schepen voor Cultuur Natacha Lejaeghere.

‘Zeemansgraf’ is naast ‘De Tempelier’ in Slijpe het tweede kunstwerk van Eric Baeyens op Middelkerks grondgebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier