Kunstwerk ‘wuivende krabben’ van Panamarenko na zes jaar in ere hersteld in Knokke

© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

De ‘Wuivende Krabben’ van Panamarenko werden met medewerking van duikers van de brandweer opnieuw in het Zegemeer in Knokke-Heist geplaatst. Het kunstwerk is terug na een grondige herstelling. De komende weken staan nog enkele technische afwerkingen gepland. Begin volgend jaar volgt de officiële inhuldiging.

De ‘wuivende krabben’ bestaan uit drie drijvende fonteineilanden met een diameter van ongeveer tien en zes meter, waarop zich beelden van krabben bevinden van anderhalve meter hoog en kleiner, met wuivende (bewegende) poten. Naast deze eilanden bevindts zich een draaikolk met een diameter van ongeveer drie meter. Het werk bestaat uit diverse hoogwaardige materialen zoals aluminium, koper en inox.

Sinds de winter van 2011-2012 begonnen de problemen met het kunstwerk: verankering die het begaf, zinken van de eilanden, ijsschade, fonteinen die niet werkten… Begin werd 2015 beslist om het kunstwerk uit het Zegemeer te verwijderen en te bewaren in het gemeentelijk depot in ‘t Walletje. Ondertussen is het kunstwerk hersteld.

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.