Kunstwerk op muur van Tieltse sporthal is klaar

Het werk heeft een levendig kleurenpalet.©Wouter Meeus WME
Het werk heeft een levendig kleurenpalet.©Wouter Meeus WME
Redactie KW

Wie de laatste maanden al eens langs de Tieltse sporthal passeerde, zal het zeker niet ontgaan zijn dat er iets moois aan het ontstaan was op de eerder troosteloze grijze gevel.

Afgelopen zomer organiseerde het stadsbestuur van Tielt een wedstrijd met als inzet een oppervlakte van 44 vierkante meter die de oude en de nieuwe sporthal met mekaar verbindt. Die mocht immers beschilderd worden. Een wedstrijd die Tomas Vangermeersch die woonachtig is in Gent, maar in de Europastad werkt, wist te winnen.

Vertraging

In samenspraak met de stad werd een voorontwerp gemaakt en op kerstdag 2020 liet Tomas de eerst lijnen achter op zijn nieuwe canvas. Het barre winterweer en een “losgeschoten pees” zorgde voor wat vertraging maar een kleine 80 werkuren en 280 spuitbussen later mag het afgewerkte en kleurrijke resultaat zeker gezien worden.

“Bij het initiële voorontwerp waren er plannen om de Tieltse wielerlegendes en ook het zwembad te verwerken in de muur. Een idee dat bij gebrek aan goede portretfoto’s, diverse praatjes met voorbijgangers en de creativiteit van het moment wat aangepast werd” vertelt Tomas.

Positieve dynamiek

Een creatieve vrijheid die het Tieltse schepencollege de jonge kunstenaar trouwens in volle vertrouwen gaf. Aan het kleurenpallet bleef de kunstenaar wel trouw al keerde hij voor dit specifiek werk zijn typische mengpaneel van paars – blauw – rood om waardoor de witte partijen veel meer naar voor komen en zo een extra positieve dynamiek in het werk oproepen.

Het graffittikunstwerk waarbij “De Ponte” op basis van geometrie verwerkt werd, is niet alleen voor de Tielt een mooie verrijking, ook Tomas kon er al de vruchten van plukken. Door de media-aandacht en passanten die hem aan het werk zagen staan er al enkele mooie opdrachten op de planning. Foto’s van het werk op zijn eigen sociale media kanaal brengen hem binnenkort zelfs tot in de inkomhal van het ziekenhuis in Herentals. (WME)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.