Kunstroute start dit weekend, dit jaar ook met locaties in pittoresk Werken

Bij tuinaanlegger Piet Casteleyn kan je ook dit jaar onder andere beelden van Kornul bewonderen. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Na een jaartje schrikkelen door de coronapandemie, gaat de kunstroute van vzw Ookunst dit weekend opnieuw van start. Dit jaar werd ook het pittoreske Werken in de route opgenomen, een van de locaties is het al even pittoreske Twiepekot van tuinaanlegger Piet Casteleyn.

De locatie van Piet Casteleyn bevindt zich in de Hogestraat 36, met beelden van Kornul, schilderijen van Marc Galle, keramiek van Martine D’heedene en poëzie van Freddy Vandermeersch en nichtje Joke Wybo.

“De naam Twiepekot is ontstaan uit de uitdrukking ‘ik veeg er mijn wiepe aan’ die wij hier ten huize wel eens gebruiken”, lacht Piet. “Oorspronkelijk was dit het huisje van de buren, maar na wat opknapwerk is het een wat ruim uitgevallen mancave geworden. Mijn vrouw gebruikt het voor haar keramiek, ik doe er aan letterkappen en op zolder hebben we een beamer staan. Kortom: het is onze ontspanningsruimte.”

Fan van Kornul

Als locatiehouder geef je natuurlijk wel wat van je privacy prijs, maar daar malen ze bij de familie niet om. “Het is normaal zeker dat je wel eens nieuwsgierig bent als je ergens binnenkomt? Maar dat vinden we niet erg en bovendien hebben we geen grote geheimen”, lacht Piet.

Vorige jaar had de familie Casteleyn tijdens de fietsroute – als coronaveilig alternatief voor de kunstroute – al beelden van Kornul in de voortuin staan. Nu is Kornul er opnieuw te gast. “Dat is toeval, maar we zijn wel al fan van zijn werken”, besluit Piet.

Nog meer kunst in Werken vind je in het sitemuseum Hemelsdaele, het Romaans kerkje en het keramiekatelier Veerle Cokelaere in de Barisdamstraat.

Ookunstbar

“Om alles coronaveilig te laten verlopen, zijn er een aantal bijkomende regelingen getroffen. Op iedere locatie vind je hierover de nodige info. Belangrijk hierbij is een mondmaskerplicht en handontsmetting bij binnenlocaties, drankbonnetjes bij de catalogus kunnen enkel buiten geconsumeerd worden. Op locatie 5 – B&B De Speye in de Amersveldestraat – is er achteraan in de tuin een ‘Ookunstroute-bar’, in een tent met tafels en stoelen waar je ook kan picknicken”, besluit het bestuur.

De kunstroute met werken van 86 kunstenaars is dagelijks de bezoeken van 7 tot en met 10 augustus en van 12 tot en met 15 augustus, telkens van 10 tot 18.30 uur.

Info: www.oo-kunst.be/kunstroute.htm

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.