Kunstkring Richten brengt bewerking van Molière

Op de fotoz zien we Ann Merlevede, Christine Ketels, Rino Adam, Leen Struye, Katrien Decapmaker, Stefaan Peene, Marleen Maerten, Joris Marrecau, Jan Devriendt, Sabine Dewitte, Olivier Demets, Heidi Deramoudt en Dirk Clement. (Foto EG)
Redactie KW

In zijn 75ste jubileumjaar pakt kunstkring Richten uit met een grootse productie onder leiding van Bart Cafmeyer: ‘Als we maar ziek zijn!’. Dirk Clement en Joris Marrecau bewerkten de originele tekst van Le Malade Imaginaire en zetten het bovendien ook nog eens op rijm.

Molière leefde in de 17de eeuw – de gouden eeuw – zowel in Frankrijk, Engeland als in de Nederlanden. Hij was een zeer gesmaakte, populaire moralist die de menselijke gebreken meesterlijk aan de kaak stelde: huichelarij, winstbejag, hoogmoed… Hij fileerde alle vormen van hypocrisie tot op het bot. Dat deed hij in een tiental beroemde blijspelen zoals Tartuffe, l’Avare, le Bourgeois Gentilhomme en natuurlijk ook het stuk dat nu gespeeld wordt: Le Malade Imaginaire. Het zijn stuk voor stuk topkomedies vol taalhumor en misverstanden. Een vijfgangenmenu voor elk acteur.

“Voor ons jubileum hebben we nu precies omwille van het spelplezier gekozen voor een Molièreke”, vertelt voorzitter Ann Merlevede. “Zo fijn om eens niet ingehouden realistisch te spelen maar de kans te krijgen om er los over te gaan, een beetje zoals in de commedia dell’arte. Gebaren, houding, taal, alles is uitvergroot. Je zou kunnen zeggen dat we spelen dat we toneel spelen. En daar horen knipoogjes bij naar het publiek. Bovendien stappen we geregeld eens uit de rol en rijmen we dat het een lieve lust is. Het is een soort poppenkast voor volwassenen.

Regisseur Bart Cafmeyer weet precies hoe dat moet en is erin geslaagd om de 14 acteurs – 6 heren en 8 vrouwen – zover te krijgen. Geen beter medicijn tegen al het chagrijn dan eens goed te lachen, al dan niet op rijm.”

Decor en kostumering

“Bart Cafmeyer voorstellen in de Kattenstad hoeft al lang niet meer”, vervolgt acteur Dirk Clement. “Als regisseur van de Kattenstoet zorgt hij dat Ieper om de drie jaar bezet wordt door honderden krolse katten en hijgende heksen. Maar ook elders in West-Vlaanderen regisseert hij kleinere en grotere spektakels. Vele jaren werkte hij met prille en oudere jongeren rond theater in zijn dramaklas van de kunstacademie Art’Iz in Izegem. Hij gaf ook een tijdlang les aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Het liefst van al staat hij op een kleine scène met een schare aandachtige luisteraars te vertellen. Zijn laatste monoloog ’t Was ol Weg van auteur Stefan Vancraeynest, die hij speelt met singer-songwriter Kobe Sercu over de heropbouw van de Westhoek na Den Grooten Oorlog kent bij pers en publiek veel bijval.”

Voor het decor en allerlei attributen kon er alweer worden gerekend op de onvermoeibare inzet van de decorploeg onder leiding van Willy Decat. Richten ging in het verleden in het stuk Picasso al eens een creatieve samenwerking aan met de Heilige Familie uit Ieper en deed dat nu ook voor deze productie.

De vijf voorstellingen vinden plaats in de concertzaal van het JOC op 10, 11, 14, 17 en 18 februari, telkens om 20.15 uur. Elke toeschouwer krijgt ter gelegenheid van het jubileumjaar een gratis drankje. (EG)

Info en tickets via www.toneelrichten en via Het Perron 057 23 94 80.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier